Vatikan

Papa Franjo i kardinal Marx o Sinodi u Njemačkoj


Papa Franjo susreo se s njemačkim kardinalom Reinhardom Marxom tijekom njegova boravka u Rimu. Središnja tema razgovora bila je najavljena Sinoda Crkve u Njemačkoj koja bi se trebala baviti gorućim problemima.

Neki od aktualnih teškoća s kojima se susreće Crkva u Njemačkoj su slične i u brojnim drugim katoličkim zajednicama: od seksualnog zlostavljanja koje je počinio kler i razmišljanja o njihovom načinu života do načela seksualnog morala.

Osim sa Svetim Ocem kardinal Marx razgovarao je i s prefektom Kongregacije za biskupe, kardinalom Marcom Ouelletom. Detalji ovih susreta za vrijeme zasijedanja Vijeća kardinala prošloga tjedna nisu poznati. No, kako se navodi u priopćenju Njemačke biskupske konferencije plod ovih razgovora je „konstruktivni dijalog“ čiji će rezultati postati dio sinodalnih pitanja. Isto tako műnchenski nadbiskup uručio je Papi pismo kojega potpisuju on i predsjednik Središnjeg komiteta njemačkih katolika, laičkog udruženja koje će aktivno sudjelovati u Sinodi, prof. Thomas Sternberg, a koje je svojevrsni odgovor na pismo pape Bergoglia od 29. lipnja kada je Crkvu u Njemačkoj upozorio da se ne oslanja samo na vlastite snage, metode i inteligenciju nego da se otvore vodstvu Duha Svetoga.

Najavaljena Sinoda izazvala je dosta pažnje jer bi prema nekim najavama mogla ići u smjeru protivnom crkvenom nauku prije svega kada je u pitanju svećenički celibat i traženje blagoslova za istospolne parove.

U pismu koje su uručili Papi između ostaloga su napisali: „Kao i Vi i mi shvaćamo da moramo započeti svoje putovanje polazeći od 'primata evangelizacija'. Odlučni smo strukturirati sinodalni hod kao 'duhovni proces'. S vama smo ujedinjeni u 'crkvenom smislu' jer imamo na umu jedinstvo cijele Crkve, ali i lokalnu situaciju i zato je za nas sudjelovanje cjelokupnog Božjeg naroda vrlo važan aspekt.“ Zatim su naveli središnje teme Sinode koja bi trebala započeti s Došašćem 2019.: Moć i podjela moći u Crkvi - sudjelovanje i zajedničko sudjelovanje u misionarskom zadatku; Svećeničko postojanje danas; Žene u službama i položajima Crkve; Život u uspješnim vezama - živa ljubav u seksualnosti i u paru. Zaključno su kazali: „Došli smo do zaključka da se moramo pozabaviti tim pitanjima ako želimo izvući pouke iz zlouporabe duhovne moći koja duboko potresa našu Crkvu i cijelo društvo i ako želimo unaprijediti preduvjete evangelizacije počevši prvo od nas samih kako bismo vjerodostojno svjedočili Radosnu vijest u današnjem svijetu.“

Zasigurno će se o ovoj temi još mnogo toga kazati i pisati u narednom periodu. Neki su govorili i da bi moglo doći do nove šizme u Katoličkoj Crkvi što je papa Franjo u nedavnom povratku iz Afrike odlučno odbacio.

KT