Papa pohodi loretsko svetište


Na blagdan Navještenja Gospodinova, Blagovijest, 25. ožujka, papa Franjo hodočasti u Loreto, „u dom Blažene Djevice Marije“, koji je „izabrao za potpis apostolske pobudnice posvećene mladima“, kako je najavio u nedjeljnom nagovoru.

Foto: Basilica del Santuario di Loreto

Foto: Basilica del Santuario di Loreto

Postsinodalna apostolska pobudnica plod je XV. redovne opće skupštine Biskupske sinode o mladima održane od 3. do 28. listopada 2018. u Vatikanu o temi Mladi, vjera i razlučivanje znanja.

Papa je u ponedjeljak u 8 sati krenuo helikopterom iz Vatikana, a u 9 sati očekuje se na heliodromu na zaravni Montoroso nedaleko centra Ivan Pavao II.

Papu će dočekati prelat svetišta u Loretu nadbiskup Fabio Dal Cin, predsjednik talijanske pokrajine Marke Luca Ceriscioli, prefekt Ancone Antonio D’Acunto i loretski gradonačelnik Paolo Niccoletti. Papa će se zatim automobilom uputiti u svetište gdje će ga u 9.30 sati dočekati rektor papinske bazilike Svete loretske kuće o. Franco Carollo, OFMCap, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice, a prenijela ika.hr.

U 9.45 sati Papa će predvoditi misno slavlje na kraju kojeg će potpisati postsinodalnu pobudnicu mladima. Poslije mise Rimski će biskup pozdraviti kapucinsku zajednicu, u svetištu se susresti s bolesnicima te zatim ispred bazilike pozdraviti vjernike. Nakon pozdrava nadbiskupa Dal Cina, Papa će se obratiti vjernicima i predmoliti Angelus.

U 12.30 sati Papa će ručati s biskupima te se oko 14.30 sati uputiti na heliodrom Montorso gdje će se pozdraviti s domaćinima. U Vatikanu se očekuje oko 15.45 sati.

KT