Indija

Papa prihvatio ostavku biskupa oslobođenog optužbi za silovanje redovnice


Papa Franjo prihvatio je 1. lipnja ostavku indijskog biskupa kojega je civilni sud 2022. oslobodio optužbi za silovanje redovnice u njegovoj biskupiji.

FOTO: bbc

FOTO: bbc

Ostavka 59-godišnjega mons. Franca Mulakkala, biskupa Biskupije Jalandhar dolazi 16 mjeseci nakon oslobađajuće presude koju mu je izrekao sud indijske države Kerala u siječnju 2022. Sudac u ovom predmetu utvrdio je da „tužiteljstvo nije uspjelo dokazati sve optužbe protiv optuženoga“

Vatikan, kako piše CNA, nije naveo je li proveo vlastitu istragu o optužbama protiv mons. Mulakkala, koji je zanijekao tvrdnje ističući da je lažno optužen nakon što je doveo u pitanje navodne financijske nepravilnosti u samostanu.

Redovnica iz Isusovih misionara optužila je biskupa da ju je silovao tijekom svog posjeta njezinu samostanu u Kuravilangadu u Kerali u svibnju 2014. godine. U pritužbi policiji na 72 stranice, podnesenoj u lipnju 2018., navela je da ju je biskup seksualno zlostavljao više od deset puta tijekom dvije godine.

Mons. Malukkal je uhićen u rujnu 2018. usred prosvjeda koji su pozivali na policijsku istragu o optužbama. Nakon toga je pušten uz jamčevinu.

Biskup je u travnju 2019. optužen za silovanje, neprirodni seks, nezakonito zatočenje i kazneno zastrašivanje. Nakon što je mons. Malukkal pokušao ishoditi odbacivanje optužbi prije suđenja, Visoki sud Kerale utvrdio je da postoji dovoljno dokaza za nastavak.

Sud u Kottayamu oslobodio ga je svih optužbi 14. siječnja 2022.

Biskup je također tvrdio kako su optužbe iznesene protiv njega osveta s obzirom da je ukazivao kako je redovnica navodno bila u vezi s mužem svoje sestrične.

Mons. Mulakkal je 1990. zaređen za svećenika Biskupije Jalandhar. Godine 2009. imenovan je pomoćnim biskupom Nadbiskupije Delhi, a na čelo Jalandhara došao je u lipnju 2013.

S obzirom na „još uvijek podijeljenu situaciju“, Mulakkalova ostavka zatražena je „za dobrobit Biskupije Jalandhar“ i kako bi se napravio prostor za novog biskupa, rečeno je u izjavi Apostolske nuncijature u Indiji, izvijestio je The Times of India.

Također je istaknuto kako to bio disciplinski postupak protiv biskupa.

Zajedničko kršćansko vijeće, Federacija kršćanskih organizacija, priopćilo je kako pozdravlja ovu odluku Svete Stolice.

KT