Vatikan

Papa: Vjera nije "uspavanka" nego oganj upaljen kako bismo djelovali


U nedjelju 14. kolovoza u podnevnom nagovoru papa Franjo istaknuo je kako nas u evanđelju današnje liturgije Isus poziva da ponovno upalimo plamen vjere koji nam ne dopušta da bježimo od izazova u životu, nego naprotiv, po Božjoj riječi "pali nemir koji nas potiče na hod".

Foto: Screenshot

Foto: Screenshot

Osvrćući se na evanđelje Sveti Otac je primijetio kako odlomak iz Lukina evanđelja "Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo!" (Lk 12, 49) čovjeka uvijek pozove na razmišljanje i da se zapita o kakvom je ognju tu riječ i kakav značaj te riječi imaju za nas danas.

"Kao što znamo, Isus je došao donijeti na svijet evanđelje, to jest radosnu vijest o Božjoj ljubavi prema svakom od nas. Zato nam poručuje da je evanđelje kao oganj, jer je to poruka koja, kad prodire u povijest, spaljuje stare ravnoteže života. Spaljuje stare ravnoteže života", ponovio je Papa te nastavio "stavlja pred nas izazov da izađemo iz individualizma, da nadvladamo sebičnost, da prijeđemo iz ropstva grijeha i smrti na novi život Uskrsloga, uskrsloga Isusa. Evanđelje, naime, ne ostavlja stvari onakvima kakve jesu; kada se evanđelje sluša i prihvati, stvari ne ostaju onakve kakve jesu. Evanđelje uzrokuje promjenu i poziva na obraćenje".

Papa je objasnio kako evanđelje ne daje lažni mir, nego raspiruje nemir koji nas tjera da krenemo na put, potiče nas otvoriti se Bogu i braći. "Ono je poput ognja: dok nas grije Božjom ljubavlju, želi sažeći naše egoizme, rasvijetliti tamne strane života – koje svi imamo – uništiti lažne idole koji nas čine robovima. Na tragu biblijskih proroka – sjetimo se primjerice Ilije i Jeremije – Isus gori vatrom Božje ljubavi i, da bi se ona rasplamsala u svijetu, razdaje samoga sebe, ljubeći do kraja, sve do smrti, i to smrti na križu (usp. Fil 2, 8). Ispunjen je Duhom Svetim, kojega se uspoređuje s ognjem, a svojim svjetlom i svojom snagom otkriva milosrdno lice Božje i daje puninu onima koji se smatraju izgubljenima, ruši barijere marginalizacije, liječi rane tijela i duše, obnavlja religioznost svedenu na izvanjske prakse. Zbog toga je oganj; mijenja, pročišćava, istaknuo je rimski biskup, a kako javlja Vatican News.

Pozvao je sve da ponovno zapale plamen vjere kako bi ona postala ne sporedna stvarnost nego ona koja umiruje i omogućava nam da djelujemo. "Vjera, ukratko, nije 'uspavanka' od koje tonemo u san. Vjera je vatra, vatra koja gori kako bi nas i noću držala budne i radišne!"

"Možemo se, dakle, zapitati: jesam li strastveni zaljubljenik u evanđelje? Čitam li evanđelje često? Nosim li ga sa sobom? Vjera koju ispovijedam i koju slavim, stavlja me u blaženi spokoj ili raspaljuje u meni oganj svjedočanstva? Možemo se to zapitati i kao Crkva: gori li u našim zajednicama oganj Duha, velika ljubav prema molitvi i milosrđu, radost vjere, ili se prepuštamo umoru i navici da nas vuku, s prazninom na licu i tužaljkom na usnama i svakodnevnim brbljanjem? Braćo i sestre, preispitujmo se o tome, tako da i mi možemo poput Isusa reći: zapaljeni smo ognjem Božje ljubavi i želimo taj oganj 'baciti' u svijet, donijeti ga svima, kako bi svaki pojedini otkrio Očevu nježnost i iskusio Isusovu radost, koja srce čini širokogrudnim, a život lijepim", potaknuo je Papa te pozvao vjernike da za to mole Djevicu Mariju; da nas ona, koja je primila oganj Duha Svetoga, prati svojim zagovorom.

J.M., KT