Vatikan

Papin susret s Diplomatskim zborom


Nit vodilja Papina govora Diplomatskom zboru, koji je primio u uobičajenu audijenciju na početku godine, 7. siječnja, bila je važnost suradnje među državama i multilateralne diplomacije kojoj danas, zbog ponovnoga pojavljivanja nacionalizma, prijeti slabljenje.

Riječi pape Franje kojima se obratio članovima Diplomatskoga zbora pri Svetoj Stolici, ove su godine prožete govorom Sv. Pavla VI. koji je održao u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, a koji je bio prvi govor jednoga pape u toj instituciji, i u kojemu je ocrtao svrhu multilateralne diplomacije, te istaknuo zajedničke čimbenike s duhovnim poslanjem pape i Svete Stolice.

Papa je više puta podsjetio na govor Pavla VI., ističući opasnosti od ponovnog pojavljivanja nacionalističkih težnji koje oslabljuju multilateralni sustav diplomacije, dok naprotiv, odnosi među državama trebaju biti konstruktivni. Podsjetimo, diplomatske odnose sa Svetom Stolicom u ovom trenutku imaju 183 zemlje, kojima treba dodati Europsku uniju i Suvereni viteški malteški red.

Kako javlja Vatican News, poglavar Katoličke Crkve govorio je o nasilju nad ženama, radu, zlostavljanju maloljetnika, te o migracijama u odnosu na koje treba djelovati zajednički. Osim toga, spomenuo je i nove dogovore postignute 2018., zatim potpisivanje Privremenog sporazuma između Svete Stolice i Narodne Republike Kine, o imenovanju biskupa u Kini, kao i razne obljetnice koje će se obilježavati u 2019., kao što je, primjerice 70. obljetnica Vijeća Europe i pad Berlinskoga zida. Pritom je posebno istaknuo 100. godišnjicu Društva, odnosno Lige naroda.

„Dobra volja i pouzdanje među sugovornicima, raspoloživost za pošten i iskren razgovor, volja za prihvaćanje neizbježnih kompromisa koji nastaju u suočavanju među stranama“, su po mišljenju pape Franje prijeko potrebni čimbenici za uspjeh multilateralne diplomacije, jer ako samo jedan od njih nedostaje, prevladava traženje unilateralnih rješenja, i u konačnici, prevlast jačega nad slabijim.

Sveti Otac je potom, između ostalog, spomenuo svoju poruku za Svjetski dan mira 2019., koju je – kako je podsjetio – posvetio uskoj povezanosti dobre politike i mira među narodima, ističući da dobra politika treba težiti općem dobru svih ljudi.

Opširno se osvrnuo i na migracije, naglasivši kako je međunarodna zajednica pozvana štititi izbjeglice i migrante te olakšavati njihovu integraciju.

Papa Franjo je potaknuo na sprječavanje zlostavljanja žena, rada maloljetnika i njihove diskriminacije, a osvrnuo se i na pozitivne znakove mira kao što je dogovor između Etiopije i Eritreje, kao i među liderima Južnog Sudana. Osim toga, Papina je želja da Izraelci i Palestinci ponovno uspostave dijalog i postignu dogovor, jamčeći suživot dviju država i postizanje mira. Posebno je istaknuo zabrinutost oko nuklearnog razoružanja, koje sada ostavlja prostor traženju novoga oružja koje je još razornije, kao i oko klimatskih promjena, u vezi s kojima je pozvao na odlučnije zauzimanje i suradnju svih država.

KT