Avila

Papina poruka u prigodi kongresa „Izvanredna žena“


U prigodi međunarodnoga kongresa naslovljenoga „Izvanredna žena“, posvećenog Sv. Tereziji Avilskoj, koji je održan prošlih dana u Ávili povodom 50. obljetnice proglašenja ove svetice crkvenom naučiteljicom, Papa je poslao videoporuku.

U videoporuci na španjolskom jeziku, u prigodi međunarodnoga kongresa održanog na katoličkom sveučilištu Svete Terezije od Isusa u Ávili, Sveti Otac je istaknuo kako je Božja dobrota veća od svih zala koje ljudi mogu učiniti te da On ne pamti ljudsku nezahvalnost. „Molitva koja postaje djelo, donosi milosrđe, koja otvara za nadu, pomaže osjetiti da je Bog velik te upućuje na put svetosti. Tu je važnu poruku Crkvi tijekom života darovala sveta Terezija Avilska“, istaknuo je papa Franjo, prenosi Vatican News.

„'Izvanredna žena' – izraz je koji je rabio Pavao VI. kako bi opisao tu mladu ženu sposobnu ustrajati u sjedinjenju s Gospodinom, biti poslušna Duhu, ostajući vatra Božje ljubavi. Odvažnost, kreativnost i izuzetnost Sv. Terezije kao reformatora, plod su unutarnje Gospodinove prisutnosti. Naši dani imaju mnogo sličnosti s onima iz XVI. stoljeća, kada je živjela ova svetica. Kao i tada, tako smo sada mi, kršćani, pozvani učiniti da snaga Duha Svetoga nastavi kroz nas obnavljati lice zemlje, u sigurnosti da su u konačnici sveci ti koji pomažu svijetu da ide naprijed do svojega posljednjeg cilja“, posvijestio je papa Bergoglio.

Podsjećajući kako svetost podupire čovječniji način života, istaknuo je kako ona nije za „stručnjake u božanskim stvarima“ nego je poziv svih vjernika. „U svakom slučaju, svetost znači originalnost, jer je svatko pozvan na drugačiji put (...) Znak sjedinjenja s Bogom, koje se njeguje u molitvi, nalazi se u ostvarenim djelima. To zahtijeva i osobne promjene jer, otvoreni Duhu, postajmo ponizniji, pozorniji na potrebe naše braće, bolja djeca svetoga Božjeg naroda (...) Sveta Terezija, koja se smatrala vrlo bijednom, kako je sama govorila, prepoznala je da je Božja dobrota veća od svih zala koja bismo mogli učiniti. On ne pamti našu nezahvalnost“, objasnio je poglavar Katoličke Crkve.

„Sveta Terezija, izvanredna žena, kreativna i inovativna – otkrila je ideal bratstva kroz molitvu koja otvara za nadu (...) S druge nas strane molitva otvara, pomaže nam osjetiti da je Bog velik, da je dalje od obzora, da je Bog dobar, da nas voli i da povijest nije izmakla iz njegovih ruku“, naglasio je Papa uputivši za kraj poticajne riječi: „Ne dopustite da vas išta uznemiri, ne dopustite da vas išta uplaši; sve prolazi, Bog se ne mijenja. Strpljenje će doseći sve. Onaj tko ima Boga, ništa mu ne nedostaje. Dovoljan je samo Bog“.

J.P., KT