Vatikan

Papina poruka za Peti svjetski dan siromašnih


U ponedjeljak, 14. lipnja u Vatikanu je objavljena poruka pape Franje pod naslovom „Siromahe ćete uvijek imati uz sebe“ za Peti svjetski dan siromašnih koji će se obilježiti 14. studenoga na 33. nedjelju kroz godinu.

Poruku koju je Sveti Otac potpisao na spomendan Sv. Ante Padovanskog, 13. lipnja, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice te se ista sastoji od devet brojeva. Naslov je uzeti iz Markova evanđelja iz 14. poglavlja u kojemu Isus upozorava da će njegovi učenici potrebite uvijek imati uz sebe.

Pojašnjenje naslova

Na samom početku je Papa podsjetio kako je Krist ove riječi izrekao za vrijeme ručka u kući izvjesnog Šimuna nekoliko dana prije Uskrsa kada je ušla žena s alabastrenom posudom te ga pomazala skupom pomašću što je izazvalo dvojaku reakciju. Prva je ogorčenje nekih od prisutnih, uključujući učenike, koji su razmatrali vrijednost pomasti - oko 300 denara, što je odgovaralo godišnjoj plaći radnika te su mislili da bi bolje bilo prodati je i novac dati siromašnima. Među njima posebno se isticao Juda. Drugo tumačenje dao je sam Isus te ono omogućava shvatiti duboko značenje geste koju je učinila žena. „Isus zna da je njegova smrt blizu i u toj gesti vidi iščekivanje pomazanja njegova beživotnog tijela prije nego što je položeno u grobnicu. Ova vizija nadilazi svako očekivanje sustolnika. Isus ih podsjeća da je prvi siromah On, najsiromašniji od siromašnih jer ih predstavlja sve. A također i da Sin Božji u ime siromašnih, usamljenih, marginaliziranih i diskriminiranih prihvaća gestu te žene“, istaknuo je rimski biskup pojašnjavajući kako je ta žena svojom senzibilnošću pokazala kako jedina razumije Isusovo duševno stanje.

U nastavku je napomenuo kako empatija između Isusa i žene pokazuje neraskidivu vezu između Isusa, siromaha i naviještanja evanđelja.

Božje lice blisko siromašnima

„Božje lice koje On otkriva zapravo je lice Oca za siromašne i blisko siromašnima. Svako Isusovo djelo potvrđuje da siromaštvo nije plod sudbine, već konkretan znak njegove prisutnosti među nama. Ne nalazimo ga kada i gdje želimo, ali ga prepoznajemo u životu siromašnih, u njihovoj patnji i siromaštvu, u ponekad neljudskim uvjetima u kojima su prisiljeni živjeti. Ne umaram se ponavljati kako su siromašni istinski evangelizatori jer su prvi koje treba evangelizirati te su pozvani dijeliti blaženstvo Gospodnje i njegova kraljevstva (usp. Mt 5,39)“, poručio je među ostalim Sveti Otac te dodao: „Siromašni iz svih stanja i svih geografskih širina nas evangeliziraju jer nam omogućuju da ponovno otkrijemo najiskrenije crte Očeva lica na uvijek novi način.“

Zatim je podsjetio kako Isus nije samo uz siromašne nego s njima dijeli istu sudbinu te kako je to snažno učenje i za njegove učenike u svim vremenima. Upozorio je kako stalna prisutnost siromaha ne treba proizvesti ravnodušnost. „Siromašni nisu osobe 'izvan' zajednice već braća i sestre s kojima dijelimo patnju, kako bi ublažili njihovu nelagodu i marginalizaciju, tako da im se vrati izgubljeno dostojanstvo i osigura potrebna socijalna uključenost. S druge strane, znamo da je ta gesta dobročinstva pretpostavlja dobročinitelja i korisnika, a dijeljenje stvara bratstvo“, istaknuo je Papa u ovogodišnjoj poruci.

Ne gomilati bogatstvo

Zatim je istaknuo kako se vjernici trebaju pridržavati Gospodinova poziva: „Obratite se i vjerujte u evanđelje“ pri tome podsjećajući kako se to obraćenje sastoji u otvaranju srca i prepoznavanju višestrukih izraza siromaštva. „S tim u vezi, slijediti Isusa podrazumijeva promjenu mentaliteta, to jest prihvatiti izazov dijeljenja i sudjelovanja. Postati njegovim učenicima podrazumijeva izbor da se ne gomila blaga na zemlji, koja daju iluziju sigurnosti koja je zapravo krhka i kratkotrajna“, podsjetio je Sveti Otac uz poziv na oslobađanje od svega onoga što čovjeka sprječava u postizanju istinske sreće i blaženstva.

„Kristovo evanđelje potiče nas da imamo posebnu pozornost prema siromašnima i traži prepoznavanje mnogih oblika moralnih i socijalnih poremećaja kojima se uvijek generiraju novi oblici siromaštva“, upozorio je Papa uz kritiku tržišta koje stvara nehumane uvjete koji utječu na ljude stvarajući osjećaj nesigurnosti. Uz to je dodao još jednu pošast koja je pogoršala stanje u svijetu – pandemiju. „Siromašni su se dramatično povećali i, nažalost, njihov broj će biti veći u narednim mjesecima. Neke zemlje zbog pandemije imaju od vrlo ozbiljne posljedice, tako da se najugroženiji ljudi nađu uskraćeni za osnovne potrepštine“, podsjetio je Sveti Otac uz nadu da će društvena solidarnost i velikodušnost dati snažan doprinos u nadilaženju ovih posljedica.

Individualizam – sukrivac siromaštva

Upozorio je i na opasnost individualizma uz jasnu poruku: „Individualistički životni stil sukrivac je u stvaranju siromaštva i često svu odgovornost prebacuje na siromašne zbog stanja u kojem se nalaze. Ali siromaštvo nije plod sudbine, ono je posljedica sebičnosti. Stoga, presudno je dati život razvojnim procesima u kojima se vrednuju vještine svih jer komplementarnost vještina i raznolikost uloga vode do zajedničkog resursa sudjelovanja.“ Nadalje je kazao kako postoje mnoga siromaštva bogatih koje se mogu izliječiti bogatstvom siromašnih. „Nitko nije toliko siromašan da nešto ne može dati od sebe u uzajamnosti“, naglasio je Papa uz poziv, prije svega vlastima, na drugačiji pristup siromaštvu u kojemu će biti sposobni prepoznati nove oblike siromaštva.

Osvrćući se još jednom na naslov ovogodišnje poruke Sveti Otac je poručio: „To je poziv da se nikad ne izgubi iz vida prilika koja se nudi da činimo dobro (…) Ključno je povećati osjetljivost kako bi se razumjele potrebe siromašnih koje se uvijek mijenjaju kao i životni uvjeti.“

Završno je izrazio nadu kako će se Svjetski dan siromašnih više ukorijeniti u mjesnim Crkvama i otvoriti se pokretu evangelizacije kako bi se siromašni sreli tamo gdje se oni uistinu nalaze. „Siromašni su među nama. Kako bi to bilo evanđeoski kad bismo mogli reći s punom istinom: 'I mi smo siromašni jer bismo ih samo na taj način mogli stvarno prepoznati i učiniti da oni postanu dio našeg života i oruđe spasenja'“, zaključio je Papa ovogodišnju poruku.

D. K., KT