Vierzehnheiligen kod Bamberga

Pastoralni skup o digitalnom dobu i mladima


"Digitalno doba i pastoral mladih", tema je godišnjega pastoralnog skupa hrvatskih svećenika, đakona, pastoralnih suradnica i suradnika iz Zapadne Europe.

Skup se održava od ponedjeljka, 7. do četvrtka, 10. listopada u Kući za daljnja usavršavanja Nadbiskupije Bamberg u Vierzenheiligenu kod Bamberga, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni.

Okupljanje je započelo u utorak, 8. listopada molitvom i zazivom Duha Svetoga. Sudionike, kojih je više od 60 iz Njemačke, Švicarske, Francuske i Velike Britanije, pozdravio u ime organizatora delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina.

Predsjednik Vijeća HBK i BKBiH za hrvatsku inozemnu pastvu, pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar je sudionicima uputio pozdrav i uvjerenje da Crkva u domovini, izražena u dvije domovinske biskupske konferencije, cijeni sve ono dobro koje čine pastoralni djelatnici iz Zapadne Europe.

Ravnatelj dušobrižništva za pastoral katolika drugih materinskih jezika Njemačke biskupske konferencije iz Bonna dr. Lukas Schreiber je pozdravljajući okupljene, istaknuo kako je zadaća toga dušobrižništva podupirati djelovanje dušobrižništva tih zajednica koje je sastavni dio Katoličke Crkve u Njemačkoj i njezino bogatstvo.

Ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. vlč. Tomislav Markić je svima čestitao Dan neovisnosti R. Hrvatske, podsjetivši kako je hrvatska inozemna pastva živa stvarnost Crkve. Ujedno je sudionicima uputio priznanje uime domovinskih biskupa. Podjestio je kako će se komemoracija u povodu 75. obljetnice bleiburške tragedije održati sljedeće godine na Bleiburgu 16. svibnja 2020., a u planu je da sv. misu predvodi vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić. Na skupu je i delegat za hrvatsku pastvu za Francusku, zemlje Beleluxa, Veliku Britaniju i Irsku, voditelj HKM Nica u Francuskoj vlč. Stjepan Čukman.

U prijepodnevnim satima toga dana predavanja su održali doc. dr. sc. Stanislav Šota s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu o temi Mladi i poimanje o mladima prema pobudnici Christus vivit – Krist živi, koju je papa Franjo 2019. uputio mladima, i prof. dr. sc. Danijel Labaš s Hrvatskih studija u Zagrebu o temi Medijska pimenost – preduvjet za pastoralni rad s mladima.

Adolf Polegubić /KT