Vatikan

Pokrenuta mrežna stranica posvećena enciklici „Fratelli tutti“


Tiskovni ured Svete Stolice objavio je u utorak, 1. prosinca kako je Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja pokrenuo mrežnu stranicu posvećenu enciklici pape Franje – „Fratelli tutti“.

Mrežnoj stranici može se pristupiti putem linka www.humandevelopment.va ili www.fratellitutti.va.

Stranica je pokrenuta u suradnji s Uredom za komunikaciju te za cilj ima učiniti što dostupnijom poruku o bratstvu i socijalnom prijateljstvu sadržanu u enciklici, produbljujući i objavljujući sve aspekte koji su svojstveni tekstu i Učiteljstvu Svetog Oca u tome smislu.

Stranica je dostupna na tri jezika – talijanskom, španjolskom i engleskom, ali sadrži i brojne izvore na drugim jezicima, uključujući francuski, portugalski, arapski i kineski.

Izbornik je podijeljen na rubrike koje se neprestano ažuriraju: Fratelli tutti s općim uvodom; Enciklika, gdje je moguće preuzeti tekst na dostupnim jezicima i pogledati videozapis konferencije održane 4. listopada u Novoj dvorani Sinode u Vatikanu na kojoj je enciklika predstavljena, Razmišljanja, koja uključuje komentare i analize čelnih ljudi ureda za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, predstavnika mjesnih Crkava, predstavnika vjerskih i civilnih međunarodnih organizacija, kao i međunarodnih stručnjaka; Vijesti u kojoj su predstavljeni novinski članci, videozapisi i intervjui vezani za encikliku Fratelli tutti; Izvori s infografikama i drugim materijalima za dublje proučavanje i razmišljanje, poput Molitve Stvoritelju izričito sastavljene za encikliku. Na stranicama se nalazi multimedijska poveznica na društvenu mrežu Twitter za izravno dijeljenje sadržaja dostupnih na stranici.

Trenutno se radi na povećanju broja jezika na kojima će biti dostupni različiti sadržaji, kao i na odsjeku na kojem će biti objavljeni videozapisi predstavljanja enciklike, koji se već mogu pogledati na YouTube kanalu Ureda na popisu za reprodukciju Fratelli tutti.

Osim navedenog, postoji i prostor pod nazivom Inicijative s materijalom i prilozima koji bi trebali doći iz krajevnih crkava, vjerskih i civilnih organizacija, udruženja i zajednica, a čiji je cilj provedba poruke sadržane u Fratelli tutti.

Podsjećamo kako je enciklika, koja u prijevodu znači Svi smo braća, objavljena je na blagdan Sv. Franje Asiškog, 4. listopada u Vatikanu. Sveti Otac ju je potpisao dan ranije u Asizu.

T.M.I., KT