Njemačka

Pomoć njemačke Crkve svećenicima iz Sjeverne, Istočne i Srednje Europe


Katolički svećenici i đakoni iz Sjeverne, Istočne i Srednje Europe u 2018. primit će od Povjerenstva za dijasporu Njemačke biskupske konferencije pomoć u iznosu od 5,25 milijuna eura, javlja agencija SIR.

Sredstva su, kako prenosi Vatikanski radio, namijenjena za plaće, pomoć za prijevoz i izgradnju stambenog prostora u biskupijama koje ne raspolažu s dovoljno financijskih sredstava. Zbog nedostatka vlastitih sredstava i državne potpore, biskupije iz sjeverne, istočne i srednje Europe nemaju financijskih mogućnosti za pomaganje svećenicima te im je potrebna potpora Crkve u Njemačkoj.

Tako će u 2018. bit će izdvojeno ukupno 4,45 milijuna eura za potporu Biskupskoj konferenciji nordijskih zemalja, dok će ostatak novca biti podijeljen svećenicima u Srednjoj i Istočnoj Europi. Većina sredstava, 2,65 milijuna eura, nužna je za financijsku pomoć svećenicima u Sjevernoj Europi od čega će 300 000 eura biti iskorišteno za kupnju osobnih vozila kojima se koriste za putovanja do vjerničkih zajednica Finske, Švedske, Norveške, Danske i Islanda. Za gradnju i održavanje stanova u kojima žive svećenici predviđeno je 1,5 milijuna eura. „Vidim u tome veliki znak solidarnosti njemačkih svećenika prema drugim svećenicima. Crkva koja doživljava brzi rast u zemljama Sjeverne Europe je materijalno siromašna Crkva i ovisi također o solidarnosti njemačkih katolika“, rekao je delegat upravitelj mons. Georg Austen.

KT