Sirija

Pomoć za Siriju, ali i apel za političko rješenje


Europska unija i međunarodni donatori osigurali su za Siriju gotovo 13 milijardi eura. Rezultat je to IV. konferencije za potporu stanovništvu te zemlje koja je u ratu već 10. godina.

U prigodi konferencije papa Franjo je putem tweeta, 30. lipnja, potaknuo na molitvu za taj susret da bi, kako je napisao, na prvom mjestu bilo dobro narodā kojima su potrebni zdravstvena skrb, škole i zaposlenje. Glavni tajnik Organizacije ujedinjenih naroda, sa svoje je strane zatražio političko rješenje.

Gotovo 7 milijardi eura, od kojih 4,9 milijardi za ovu godinu i dvije milijarde višegodišnjih obveza za 2021. i dalje, zajamčeno je 30. lipnja, na četvrtoj konferenciji održanoj u Bruxellesu o temi Poduprijeti budućnost Sirije i cijele regije, kojom su zajedno predsjedali Europska unija i Ujedinjeni narodi. Osim toga, financijske ustanove i međunarodni donatori obećali su također 6 milijardi eura kao posudbu pod povlaštenim uvjetima.

Ujedinjeni narodi i dalje, svakoga mjeseca, milijunima Sirijaca jamče hranu, zdravstvene usluge i obrazovanje, piše vaticannews.va. Provode se također programi psihološke pomoći onima koji su podnijeli traume, a pruža se i pravna pomoć. Zbog toga su svi sudionici na spomenutoj konferenciji uputili apel da se, osim obnavljanja obveza, također ojača gospodarsko i financijsko zauzimanje za sirijski narod i za zemlje koje primaju izbjeglice. „Cilj je, naime, nastaviti podupirati Siriju kako bi mogla ponovno zauzeti svoje mjesto u međunarodnoj zajednici“, istaknuto je na konferenciji.

T.M.I., KT