Porcijunkulski oprost - „otvorena vrata" prema milosti i u doba pandemije


Slavlja trodnevnice za potpuni oprost pred blagdan Gospe od Anđela u Asizu održana su u skladu s epidemiološkim propisima, otkazan je i franjevački hod mladih, a ispovijed je premještena u samostan Porcijunkulskoga svetišta.

Papa Franjo prije četiri godine u Asizu je rekao da Porcijunkulski oprost neprestano stvara raj, koji je franjevac iz Asiza tražio za cijeli svijet. „I danas svijet ima potrebu za milosrđem, a mi bismo trebali biti znakovi tog oprosta”, poručio je tada Sveti Otac, ističe se u prilogu Vatican Newsa.

U subotu 1. kolovoza počela je proslava blagdana Gospe od Anđela, dana potpunoga oprosta. Misno slavlje koje je predvodio generalni ministar Reda Manje braće Michael Perry završilo je procesijom „Otvaranja oprosta“, i od tog trenutka pa sve do ponoći 2. kolovoza moguće je dobiti potpuni oprost. On se može dobiti i u svim župnim crkvama diljem svijeta i u svim franjevačkim crkvama.

Euharistijsko slavlje na samu svetkovinu 2. kolovoza s početkom 11.30 sati moguće je izravno pratiti na franjevačkim društvenim mrežama. Da bi se dobio potpuni oprost za sebe ili za pokojne, potrebna je ispovijed, sudjelovanje na misi te primanje pričesti, molitva Vjerovanja i Očenaša po Papinoj nakani te molitva za Papu. Upravo na Porcijunkuli sveti Franjo imao je nadahnuće da od pape Honorija III. traži potpuni oprost, koji je prvi put proglasio 2. kolovoza 1216., pred mnoštvom ljudi, i u prisutnosti umbrijskih biskupa.

I danas Porcijunkula predstavlja „vrata koja su uvijek otvorena“ za onoga koji želi pristupiti Božjoj milosti preko sakramenta ispovijedi. Bez obzira na restrikcije zbog bolesti COVID-19, Porcijunkula ostaje izvor čiste vode, kaže se u prilogu Radio Vatikana, kako prenosi IKA.

Fra Simone Ceccobao, koji pomaže u svetištu, rekao je da je oprost uvijek oprost, bez obzira što su morali prihvatiti uvjete potaknute pandemijom. Bazilika se morala prilagoditi svim odredbama distance među vjernicima, te nema velikog mnoštva kao prošlih godina. Značajna promjena je i da se ispovijed trebala premjestiti iz bazilike u samostan Porcijunkule, jer se ispovjedaonice još ne mogu koristiti. Tako da je ta dva dana franjevački samostan otvoren svima koji dođu tražiti pomirenje s Bogom po sakramentu ispovijedi; inače je taj prostor klauzura i otvoren samo za franjevce.

Zdravstvena kriza, koja još uvijek traje, učinila je da se osjećamo još slabiji, manji i nezaštićeni, ali je istodobno snažno istaknula važnost oprosta u našem životu i koliko ga obnavlja, ocijenio je fra Simone. Dodao je da je umjesto tradicionalnog franjevačkog hoda za mlade održana kateheza za mlade, na kojoj su male skupine iz svih talijanskih pokrajina na simboličan način predstavljale prisutnost tisuća mladih koji ne mogu biti tamo.

Otvaranje vrata na Porcijunkuli za asiške franjevce najvažniji je događaj u liturgijskoj godini, ali na neki način to je svakodnevni događaj jer je oprost uvijek prisutan. Bazilika je u pandemiji koronavirusa bila otvorena i tijekom potpune karantene, kao znak prisutnosti Božjeg oprosta koji je uvijek moguće dobiti. Danas se mise u svetištu slave svaka dva sata.

J.Vr.,KT