Migranti

Poruka biskupa o migrantima, zaštiti maloljetnika, nasilju i vjerskoj slobodi


Meksička biskupska konferencija objavila je poruku u kojoj ističe da se biskupi nastavljaju „moliti za posebne situacije koje proživljavamo i obvezujemo se da ćemo se s najvećim trudom nastaviti brinuti o ljudima koje nam je Gospodin povjerio”.

Papa s meksičkim biskupima

Papa s meksičkim biskupima

Poruku su potpisali nadbiskup Monterreya i predsjednik Meksičke BK Rogelio Cabrera Lopez i pomoćni biskup Monterreya i glavni tajnik MBK Alfonso G. Miranda Guardiola, prenosi Vatican News prilog agencije Fides.

Biskupi su se, među ostalim, osvrnuli na migracijsku krizu u Srednjoj Americi, koja je započela velikim karavanama 2018. godine i nastavila se u 2019., te su istaknuli kako je to bila prilika da Crkva u Meksiku pokaže konkretnu ljubav, jer tisuće su migranata posljednjih mjeseci ušle u njihovu zemlju te još uvijek pristižu.

Prilog u iznosu od 500.000 dolara koji je papa Franjo poslao za pomoć migrantima u Meksiku iskorišten je za 32 projekta usmjerena na zadovoljenje potreba vezanih uz hranu, zdravstvenu skrb i odjeću. Također su obnovljeni neki prihvatni centri, puni migranata, te je za njih nabavljen namještaj. Zbog sigurnosti volontera i migranata dovršena je ograda nekih prihvatnih centara. „Nadamo se da ćemo sve projekte zaključiti do veljače i da ćemo i dalje moći računati s velikodušnošću Božjega naroda u potpori našoj braći migrantima”, istaknuli su biskupi.

Meksički biskupi osvrnuli su se i na ostvareni napredak u osnivanju biskupijskih komisija za zaštitu maloljetnika. Nacionalno vijeće za zaštitu maloljetnika uključilo je članove Meksičke konferencije viših redovničkih poglavara (CIRM) kako bi u suradnji s redovničkim zajednicama iskorijenili svako spolno zlostavljanje maloljetnika u crkvenom okruženju.

Posljednjih godina provedena je istraga nad ukupno 426 svećenika. Za njih 173 suđenje je u tijeku, dok su 253 slučaja zaključena. Iz svećeničkog je staleža pritom otpušteno 217 svećenika, navodi se u poruci.

Godina 2019. bila je jedna od najnasilnijih koju smo doživjeli u našoj zemlji, istaknuli su biskupi te su se osvrnuli na događaje koji su naštetili cijelom društvu. Podsjetili su kako se Crkva, među brojnim drugim službama, brine i o 272 centra u kojima se pruža pomoć ugroženim članovima društva, među kojima su ovisnici o opojnim sredstvima, žrtve nasilja, zatvorenici i djeca koja su prepuštena životu na ulici.

Društveno koristan rad koji u zemlji provodi Katolička Crkva izrazito je opširan. „Da bismo nastavili surađivati za dobrobit društva, moramo ažurirati pravni okvir kojim se regulira jedno od temeljnih prava svakog modernog demokratskog društva, onog na slobodu vjeroispovijesti, ažurirati sekundarni zakon o vjerskoj slobodi te podržati povijesno načelo o razdvajanju Crkve od države, prema naprednijim međunarodnim kriterijima.

Na kraju poruke meksički biskupi pozvali su da se na 2020. godinu gleda s vjerom i nadom, kako bi bila godina u kojoj vlada mir, pomirenje i dijalog, odnosno godina u kojoj će se svi kao društvo obvezati na brigu o braći i zajedničkom domu, usmjeravajući svoj pogled i srce na Krista Spasitelja.

KT