Pravoslavni episkop preminuo od "koronavirusa"


Valjevski episkop Milutin (71) preminuo je 30. ožujka u beogradskoj bolnici. To je prvi pravoslavni episkop koji je umro uslijed pandemije "koronavirusa".

Foto: SPC

Foto: SPC

Episkop valjevski Milutin Knežević rođen je 1949. u Mijačima u okolini Valjeva u Srbiji. Stupio je u manastir Kaona gdje je bio do 1963. Monašku školu u manastiru Ostrog završio je 1969. U Beogradu je započeo teološki studij, a diplomirao je u SAD-u te potom po šest mjeseci bio tajnik u jednoj kanadskoj eparhiji te paroh u Nijagari.

Nakon povratka u Srbiju u manastiru Kaona postao je njegov iguman 1994., te arhimandrit od 1998. Nalazeći se na toj dužnosti starao se i o novoosnovanom manastiru u Leliću. Istovremeno je bio posavotamnavski arhijerejski namjesnik, a od početka 2003. i zamjenik episkopa Lavrentija

Arhejerejski sabor SPC-a vladiku Milutina je za episkopa australijsko-novozelandskog izabrao 2003. Nakon tri godine povjerena mu je uprava nad novouspostavljenom Valjevskom eparhijom gdje je ustoličen 2006.

Episkop Milutin primljen je u bolnicu Dr. Dragiša Mišević 26. ožujka.

Eparhija valjevska potvrdila je u izjavi za javnost da je vladika Milutin pozitivan na koronavirus, kao i još dvojica pravoslavnih sveštenika.
«Episkop Milutin je koronavirus dobio tako što je kao vrijedni pastir hodio i služio u svojoj eparhiji, onako kako već više od pola vijeka služi Bogu i rodu", saopćeno je iz eparhije.

Bio je poznat je i kao pisac i teolog, te su mu mnogi članci objavljeni u teološkim časopisima.

Ž.I., KT