Lurd

Predsjednik Francuske BK poziva na borbu protiv klerikalizma


Na početku proljetnoga zasjedanja Francuske biskupske konferencije u utorak 2. travnja u Lurdu predsjednik Francuske Biskupske konferencije nadbiskup Marseillea mons. Georges Pontier pozvao je na borbu protiv oholosti i težnje za moći među svećenicima.

Papa Franjo ocijenio je klerikalizam u svim njegovim oblicima glavnim uzrokom poremećaja u kršćanskim zajednicama, i „velikom laži“ koja može odrediti život svećenika, podsjetio je mons. Pontier.
Osvrnuvši se na aktualnu krizu zbog zlostavljanja u Crkvi i „slučaj Barbarin”, nadbiskup je istaknuo kako su svjesni svoje odgovornosti prema djeci i mladima, te žrtvama, i ne namjeravaju nazadovati na tom putu.

Naime, na programu zasjedanja koje završava u petak 4. travnja, francuski biskupi razmatrat će i problem zlostavljanja. „Cijeli je episkopat svjestan da se nalazimo u posebno teškoj krizi“, prenosi list La Croix riječi biskupa Grenoblea Guyja de Kerimela. I drugi su biskupi govorili o svojevrsnom „procesu čišćenja“.
„Istina mora izići na vidjelo. Živimo važan trenutak u povijesti Crkve i ne smijemo ga proigrati“, rekao je biskup Evreuxa Christian Nourrichard.
Mišljenja se donekle razlikuju kada je riječ o procjeni težine aktualne krize, primijetio je pomoćni pariški biskup Denis Jachiet. Tako biskup Viviersa Jean-Louis Balsa ističe različitu sliku Crkve u medijima od one u župama, napominjući da „oni koji u medijima pričaju o Crkvi uglavnom nisu oni koji su aktivni u župnim zajednicama“.

Kako prenosi IKA, nadbiskup Pontier u uvodnom govoru na početku zasjedanja osvrnuo se i na duboku, čak i nasilnu krizu u zemlji, te izdvojio prosvjede „žutih prsluka“ i rasprave o bioetičkoj reformi. Najavio je kako će biskupi raspravljati i o umjetnoj inteligenciji, a na programu su i izbori novoga vodstva BK.

KT