Rim

Preminuo Alexei Bukalov, prvi ruski novinar u papinskoj pratnji


U Rimu je 27. prosinca u 79. godini života preminuo Alexei Bukalov, jedini ruski novinar uključen u papinsku pratnju na međunarodnim putovanjima.

Alexei Bukalov rođen je 1940. u Lenjingradu, bio je novinar, pisac i politolog, a svoju je dugu radnu karijeru započeo kao diplomat. Tek je krajem '80-ih godina prošloga stoljeća postao novinar, te je od 1991. vodio agenciju TASS u Italiji. Njegova je zasluga što je vatikanski svijet otvorio masovnim medijima svoje zemlje.

Kako javlja Vatican News, Bukalov bio je prvi ruski novinar koji je pratio pape na njihovim putovanjima u inozemstvo, i članom je te skupine vatikanista bio više od 20 godina. Bio je stručnjak za Vatikan, ali i za talijansku politiku, te rusku književnost, a posebno pjesnika Aleksandra Puškina. Zahvaljujući svojemu dugom iskustvu vatikanista, napisao je knjigu naslovljenu S papama oko svijeta, u kojoj je skupio svoja sjećanja na susrete koje je imao s trojicom papa: Ivanom Pavlom II., Benediktom XVI. i papom Franjom.

„Alexei je bio veliki novinar, doista ljubazna osoba, veliki poznavatelj ruske povijesti i kulture, autor knjiga, uvijek spreman trenutke čekanja tijekom papinskih putovanja olakšati svojim anegdotama iz vremena rada u diplomaciji, a potom kao dopisnik agencije TASS“, rekao je ravnatelj Programa Vatican Newsa Andrea Tornielli.

„Kako je do posljednjeg trenutka putovao u Papinom zrakoplovu, unatoč problemima s očima, za nas je bio i primjer upornosti i privrženosti poslu“, dodao je Tornielli te se spomenuo njegovih osjećaja kojima je primio vijest o povijesnom susretu, na Kubi, Svetoga Oca Franje i moskovskoga patrijarha Kirilla, kao i njegovih preciznih pitanja tijekom intervjua u zrakoplovu.

KT