Tokio

Preminuo bivši generalni poglavar Družbe Isusove


U srijedu 20. svibnja, Isusovačka generalna kurija u Rimu objavila je kako je u Tokiju, u 84. godini života preminuo bivši vrhovni poglavar Družbe Isusove p. Adolfo Nicolás.

Foto: jesuits.org

Foto: jesuits.org

P. Adolfo Nicolás Pachón rođen je 29. travnja 1936. u Palencii u Španjolskoj. Kako se navodi na jesuits.org, u isusovački novicijat u Aranjuezu ušao je 1953., te je 1960. poslan za misionara u Japan, gdje je studirao teologiju na tokijskom Sveučilištu Sophia. Za svećenika je zaređen 17. ožujka 1967., a doktorat iz dogmatske teologije postigao je u Rimu na Papinskom sveučilištu Gregoriana.

Potom se vratio u Tokio, te predavao na Sveučilištu Sophia. Bio je rektor kolegija, te 1993. postao provincijal Japanske isusovačke provincije. Nakon mandata je ostao u Japanu, pastorizirajući siromašne imigrante. U međuvremenu, u dva navrata, obavljao je službe na Filipinima, kao ravnatelj Pastoralnog instituta Istočne Azije u Manili te kasnije kao predsjednik Isusovačke konferencije provincijala za Istočnu Aziju i Oceaniju.

Na 35. generalnoj kongregaciji u Rimu, 19. siječnja 2008. p. Nicolás izabran je za generalnog poglavara Družbe Isusove. Naslijedio je p. Petera Hansa Kolvenbacha, koji se nakon 25 godina upravljanja Družbom povukao zbog visoke dobi i zdravstvenog stanja. Izbor je istoga dana potvrdio papa Benedikt XVI.

Nedugo zatim započeo je restrukturiranje generalne uprave u Rimu, a potaknuo je proces restrukturiranja isusovačkih provincija diljem svijeta. Trudio se osobito da isusovački odgoj bude priprema za apostolat u svijetu koji se ubrzano mijenja. Imao je radost doživjeti izbor prvog isusovca za Rimskog prvosvećenika te je s papom Franjom imao srdačan odnos.

U tijeku 36. generalne kongregacije, 2. listopada 2016., koju je sam sazvao, najavio je da se povlači iz službe generala, nakon što je navršio 80 godina života. Zatim se vratio najprije u Manilu, na Pastoralni institut Istočne Azije, a kad su mu snage popustile pridružio se isusovačkoj zajednici u Tokiju, gdje je i preminuo.

Sahrana p. Adolfa Nicolása bit će u Tokiju 23. svibnja u crkvi Sv. Ignacija.

Dodajmo i da je p. Nicolás, osim materinjeg španjolskog, tečno govorio i katalonski, latinski, engleski, talijanski, francuski i japanski jezik. Kako je bio čovjek više kultura, dobro je razumio raznolike potrebe čovječanstva pa tako i zahtjevnost isusovačkog poslanja u njima. Raznolikost je doživljavao kao dar Crkvi, inkulturaciju kao središnji zahtjev samog Evanđelja, ali sve u jedinstvu s Petrovim nasljednikom.

J.P., KT