Rim

Preminuo Giorgio Croci


U 85. godini života 16. travnja u Rimu je preminuo ing. Giorgio Croci, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka strukturalnoga inženjerstva, na poseban način posvećen obnovi i zaštiti brojnih kulturnih spomenika diljem Italije i cijeloga svijeta.

Prof. Croci je tijekom dugog niza godina radio i na obnovi Hrvatske crkve Sv. Jeronima u Rimu. Njegovom zaslugom i pod njegovim vodstvom prije 10-ak godina izvedena je vrlo zahtjevna obnova krovne konstrukcije ove crkve koja je prijetila urušavanjem. Također, u nedavnoj strukturalnoj i umjetničkoj restauraciji zdanja izvedenoj od 2017. do 2020. prof. Croci je, zajedno s ing. Aymenom Herzallom iz Studija Croci, projektirao nacrte statičkog učvršćivanja kripti, zidova i stropova pokrajnjih kapela, te svodova i potkrovlja crkve.

Prof. Croci rođen je 1936. u Rimu. Diplomirao je građevinarstvo na rimskom sveučilištu Sapienza 1960., a tijekom godina sa svojim Studio Croci e Associati specijalizirao se za obnovu kulturne baštine.

Nadzirao je projekt obnove bazilike Sv. Franje u Asizu nakon velikog potresa 1997. godine. Radio je također na obnovi Panteona, Koloseja, arheološkog kompleksa Palatin u Rimu, bio je voditelj strukturalne konsolidacije „kosog“ tornja u Pisi.

U suradnji s UNESCO-om radio je i na obnovi kulturne baštine diljem svijeta poput hramova Angkor u Kambodži te je bio član njihova odbora za zaštitu jeruzalemske tvrđave.

Bio je predsjednik Znanstvenog odbora za analizu strukturalnih problema pri ICCROM-u (Međunarodni studijski centar za konzerviranje i restauriranje kulturne baštine), a poslije toga i počasni predsjednik.

Za svoj nemjerljivi doprinos u obnovi kulturne baštine primio je brojna priznanja i nagrade u Italiji i diljem svijeta.

Sprovodna misa bit će u utorak 20. travnja u crkvi San Lorenzo in Damaso u Rimu.

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

G.K./ J.P., KT