Francuska

Preminuo kard. Bernard Panafieu


U noći 12. studenog, nakon duge bolesti u bolnici u Carpentrasu preminuo je umirovljeni nadbiskup Marseja kard. Bernard Panafieu, u 87. godini.

Foto: la-croix.com

Foto: la-croix.com

Kard. Panafieu rođen je 1931. u Châtelleraultu, u nadbiskupiji Poitiers. Za svećenika je zaređen 1956., a za biskupa 1974. Od 1995. do 2006. bio je na čelu marsejske nadbiskupije. Među raznim dužnostima unutar Francuske biskupske konferencije, bio je predsjednik Biskupskoga odbora za međureligijske odnose i nove religijske struje, predsjednik Tajništva za vjerske odnose s islamom i član Biskupskoga povjerenstva za opće poslanje Crkve. Godine 2003. Sv. Ivan Pavao II. uvrstio ga je u Kardinalski zbor.

Povodom njegova preminuća papa Franjo izrazio je svoju sućut u poruci mons. Georgesu Pontieru, sadašnjem marsejskom nadbiskupu. Sveti Otac je kard. Bernarda nazvao mudrim pastirom koji je ljudima koji su mu bili povjereni znao očitovati Božju dobrotu i ljubav. Također je spomenuo njegovu pozornost prema stanjima nesigurnosti i različitosti puka u njegovoj biskupiji te istaknuo kako je davao važan prinos dijalogu među kulturama i religijama, podupirući tako miran suživot sviju.

Nakon preminuća kard. Panfieua Kardinalski zbor ima 218 kardinala, od kojih njih 120 može sudjelovati na konklavama.

KT