Rim

Preminuo kard. Montezemolo


U nedjelju, 19. studenog, u Rimu je preminuo kard. Andrea Cordero Lanza di Montezemolo, umirovljeni nadprezbiter papinske bazilike Svetoga Pavla izvan zidina.

Kard. Andrea rođen je u Torinu 1925. Bio je sin Giuseppea Cordera Lanze di Montezemola koji je 1944., u nacističkoj odmazdi strijeljan u Ardeatinskim jamama u Rimu.

U brzojavu sućuti kojega je papa Franjo uputio pokojnikovoj sestri markizi Adriani Cordero Lanza di Montezemolo, Sveti Otac istaknuo je svoje iskreno divljenje prema tom poštovanom čovjeku Crkve koji je u vjernosti živio svoje dugo i plodonosno svećeništvo i biskupstvo, služeći Evanđelju i Svetoj Stolici. Sa zahvalnošću se spomenuo njegova nesebičnoga rada u papinskim predstavništvima u raznim zemljama, posebice u Papui Novoj Gvineji, Nikaragvi, Hondurasu, Urugvaju, Izraelu i Italiji, gdje se mudro posvećivao dobru tamošnjih naroda. „Kao nadprezbiter bazilike Svetoga Pavla izvan zidina kardinal je dao svjedočanstvo posebno snažnoga i stručnoga zauzimanja s pastoralnoga vidika, kao i organizacijskoga i umjetničko-kulturalnoga, usmjerenoga na vraćanje duhovne životnosti bazilici i novoga zanosa u ekumenskom pozivu tog bogoštovnog mjesta“, stoji u brzojavu.

Pogrebni obredi održani su 20. studenog u vatikanskoj bazilici, liturgiju je predvodio kard. Giovanni Battista Re, zamjenik dekana Kardinalskoga zbora, a na kraju se papa Franjo oprostio od pokojnoga kardinala i u molitvi preporučio Bogu njegovu dušu.

Nakon preminuća kard. Cordera Lanze di Montezemola, kako javlja Vatikanski radio, Kardinalski zbor ima 217 kardinala, od kojih njih 120 ima pravo biranja pape.

KT