Lima

Preminuo misionar don Ugo De Censi


U nedjelju 2. prosinca, u Limi je u 95. godini preminuo don Ugo De Censi, talijanski salezijanac i misionar u Južnoj Americi.

Foto: Vatican News

Foto: Vatican News

Don Ugo De Censi dugi je niz godina pomagao najsiromašnijim Južnoamerikancima, te je 1967. utemeljio volontersko-edukativno-misijski pokret Operacija Mato Grosso. Naime, nakon što je 1965. upoznao jednog misionara salezijanca iz Brazila, taknut njegovim svjedočanstvom o siromaštvu i patnjama ljudi u Južnoj Americi, poželio je odmah učiniti nešto kako bi im pomogao.

Kako piše Vatican News, don Ugo je dugo brinuo o siromasima u Brazilu i Peruu. Utemeljio je spomenuti pokret ne samo kako bi pomagao najsiromašnijima, nego da bi ih oslobodio siromaštva i učinio protagonistima, kako je to činio don Bosco. Pomalo je osnivao oratorije, pedagoške institute, domove za napuštenu djecu, te jedno sjemenište i bolnicu. Njegova ljubav prema siromašnima, u kojima je vidio Isusovo lice, zarazila je mnoge mlade ljude.

Dodajmo kako se zajednice koje pripadaju pokretu Operacija Mato Grosso nalaze u Peruu, Ekvadoru, Boliviji i Brazilu. Spomenuti pokret nije vezan ni uz jednu konfesiju, ali su se iz njega rodila mnoga redovnička i svećenička zvanja. Don Ugo je u vezi s time govorio kako se dobrim životom traži istina. „Radi, čini djela ljubavi i vidjet ćeš da ćeš u nekom trenutku, pomažući siromašnima, osjetiti potrebu za Bogom, osjetit ćeš želju da Ga upoznaš. Obratite pažnju da nas glava vodi daleko od Boga. Njemu dolazimo kroz posao, rukama i nogama, hodajući i darivajući život. Nemojte se toliko usredotočiti na pravila, nego na Boga. Kad izgubite Boga, izgubili ste sve“, govorio je don Ugo.

KT