Padova

Preminuo nadbiskup Rizzato, dugogodišnji djelitelj Papine milostinje


Umirovljeni nadbiskup Oscar Rizzato preminuo je 11. prosinca u bolnici u talijanskoj Padovi nekoliko tjedana prije svoga 92. rođendana.

Poznat je kao dugogodišnji djelitelj Papine milostinje i to za vrijeme pontifikata Sv. Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. od 1989. do 2007.

Pokojni nadbiskup Rizzato rođen je 8. veljače 1929. u mjestu San Giorgo. Za svećenika je zaređen 1954. Kao mladi svećenik bio je vicerektor i profesor u malom sjemeništu. Osim filozofsko-teološkog studija završio je i kršćansku arheologiju. U službu Svete Stolice ušao je 1961. još za vrijeme pontifikata pape Sv. Ivana XXIII.

Ipak, služba koja obilježila njegovu djelatnost u Vatikanu je ona djelitelja Papine milostinje na koju ga je imenovao Ivan Pavao II. 23. prosinca 1989. te mu je dodijelio i nadbiskupsku čast, piše Vatican news. Za biskupa je zaređen 6. siječnja 1990.

Umirovio ga je papa Benedikt 28. srpnja 2007. zbog navršene kanonske dobi, ali je i nakon toga nastavio svoj boravak u Vatikanu gdje je bio duhovni asistent u Vikarijatu i župi Sv. Ane.

D. K., KT