Preminuo „ujedinitelj“ Njemačke BK-a


Njemački prelat Wilhelm Schätzler koji je od 1983. do 1996. bio generalni tajnik Njemačke biskupske konferencije, preminuo je 9. srpnja.

„Odlazak prelata Schätzlera za našu Biskupsku konferenciju znači gubitak osobe kojoj dugujemo mnogo, osobe koja je duboko obilježila Tajništvo BK. Na osobit način on je bio posvećen vjernosti svome svećeničkom služenju“, napisao je kardinal Reinhard Marx, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, u svome pismu sućuti mons. Rudolfu Voderholzeru, biskupu Regensburga, grada u kojemu je mons. Schätzler preminuo.

Rođen u Weidenu 1929., pok. Wilhelm Schätzler za svećenika je zaređen 1957. Odigrao je „esencijalnu“ ulogu kada su se, nakon pada Berlinskoga zida, njemački biskupi povezali u jedinstvenu Konferenciju: u tim godina, unatoč „kritičkim analizama društveno-političkih događaja“, bilo je nužno „ razviti odgovarajuće planove za Crkvu u Njemačkoj“ te graditi „uzajemno povjerenje u otvorenom dijalogu s drugim Crkvama i crkvenim zajenicama“. A svim je tim zadatcima mons. Schätzler „posvetio mnogo svoga vremena i energije“.

„Klanjam se“, napisao je kardinal, „pred svećenikom i pastoralnim vodičem, tvorcem i predvodnikom Katoličke Crkve u Njemačkoj, koji je uradio mnogo za Biskupsku konferenciju i ponovno ujedinjenje dviju Biskupskih konferencija Istočne i Zapadne Njemačke.“

KT/SIR