Poljska

Pretučen poljski svećenik – biskupi upozoravaju na sve veću mržnju prema Crkvi


Predsjednik Poljske biskupske konferencije mons. Stanisław Gądecki, napisao je pismo svećeniku Aleksandru Ziejewskom koji je 28. srpnja pretučen u gradu Szceczinu, te mu iskazao solidarnost i duhovnu potporu.

„S velikom žalošću sam primio vijest o fizičkom nasilju usmjerenom protiv vas“, započeo je nadbiskup svoje pismo Ziejewskom, župniku bazilike Sv. Ivana Krstitelja, koji se pripremao za svetu misu kada su u sakristiju ušla trojica muškaraca.

Najprije su ga počeli provocirati i tražili da im da ornament kako bi „sami slavili misu“, kako su rekli.

Kada im se on suprotstavio, muškarci su ga nekoliko puta udarili i to krunicom po licu, a potom i sakristana koji je bio nazočan. Oba su završila u bolnici gdje su im rane morale biti šivane. Napadači su uhićeni.

Kako javlja Bitno.net, mons. Gądecki napisao je kako ga zabrinjavaju sve češći istupi mržnje protiv vjernika, pa i protiv svećenika, te profanacije sakralnih objekata, simbola i predmeta tako važnih za vjernike.

„Žalosti me eskalacija neprijateljstva prema vjernicima i fizičko te simboličko nasilje. U pluralističnom društvo žive ljudi različitih svjetonazora, ali to nikada ne može biti opravdanjem za nasilje bilo kakve vrste“, napisao je nadbiskup koji se u svojem pismu očito referirao na ozračje u kojem sve više do izražaja dolazi netrpeljivost prema Crkvi.

KT