Angelus

Prihvatiti Božju riječ znači prihvatiti samoga Krista


Tijekom nedjeljnog nagovora uz molitvu Anđeo Gospodnji, 12. srpnja, Papa je okupljenim vjernicima na Trgu Sv. Petra tumačio pročitani evanđeoski odlomak (Mt 13,1-23) u kojemu Isus pripovijeda prispodobu o sijaču koji baca sjeme na četiri različite vrste tla.

Foto: vatican.va

Foto: vatican.va

Sveti Otac je na početku naglasio kako Božja riječ – koju simbolizira sjeme – nije apstraktna riječ, nego sam Krist, Očeva Riječ koja se utjelovila u Marijinu krilu. „Stoga, prihvatiti Božju riječ znači prihvatiti Kristovu osobu, samoga Krista. Postoje različiti načini primanja Božje riječi. To možemo učiniti kao put, na koji ptice odmah dođu i pozoblju sjeme. To je rastresenost, velika opasnost našega vremena (…) možemo izgubiti osjećaj za tišinu, sabranost, za dijalog s Gospodinom, toliko da se izlažemo pogibelji da izgubimo vjeru, da ne prihvatimo Božju riječ (…) Druga mogućnost: možemo prihvatiti Božju riječ kao kamenito tlo, s malo zemlje. Tamo sjeme brzo proklije, no brzo se i osuši, jer ne uspijeva duboko pustiti korijenje. To je slika onih koji prihvaćaju Božju riječ s trenutnim oduševljenjem koje, međutim, ostaje površno, ne postaje se jedno s Božjom riječju“, upozorio je papa Franjo, prenosi IKA.

„Možemo, nadalje – i to je treća mogućnost o kojoj Isus govori u prispodobi – prihvatiti Božju riječ i kao tlo na kojemu raste trnovito grmlje. Trnje je obmana bogatstva, uspjeha, svjetovnih briga… Tamo Božja riječ malo naraste, ali ostaje ugušenom, nije snažna, umire i ne donosi ploda. Konačno – to je četvrta mogućnost – možemo je prihvatiti kao dobro tlo. Tu, i jedino tu, sjeme pušta korijen i daje ploda. Sjeme koje padne na to plodno tlo predstavlja one koji Božju riječ slušaju, prihvaćaju je, čuvaju je u srcu i u svakodnevnom je životu provode u djelo. Ta prispodoba o sijaču je pomalo 'majka' svih prispodoba, jer govori o slušanju Božje riječi. Doziva nam u pamet da je Božja riječ sjeme koje je u sebi plodno i djelotvorno, a Bog ga svuda velikodušno sije, ne obazirući se na gubitke. Takvo je Božje srce! Svatko je od nas tlo na koje pada sjeme Božje riječi, nitko nije isključen! Božja je riječ dana svakome od nas“, posvijestio je poglavar Katoličke Crkve, poručivši kako se svi možemo pitati: kakva sam ja vrsta tla?

Nastavio je da, ukoliko želimo, možemo s Božjom milošću postati dobro tlo, iskrčeno i brižno obrađeno, kako bi sjeme Božje riječi sazrelo. „Ono je već prisutno u našem srcu, no hoće li donijeti ploda ovisi o nama, ovisi o tome kako to sjeme prihvaćamo. Često smo rastreseni zbog previše stvari koje nas zanimaju i mame, teško je među mnogim glasovima i riječima razaznati Gospodinovu riječ, jedinu koja oslobađa. Zato je važno naviknuti se slušati Božju riječ, čitati je. Još se jednom vraćam na onaj savjet: nosite uvijek sa sobom malo Evanđelje, džepno izdanje Evanđelja, u džepu, u torbi… I tako, pročitajte svakoga dana mali dio kako biste se navikli čitati Božju riječ i dobro shvatiti koje je sjeme koje ti Bog nudi i misliti na to kojim je tlom ja primam.
Neka nam Djevica Marija, savršeni uzor dobrog i plodnog tla, svojom molitvom pomogne da postanemo tlo bez trnja i kamenja koje lako prima Božju riječ, kako bismo za sebe i za svoju braću mogli donijeti dobre plodove“, zaključio je papa Bergoglio.

Nakon Angelusa podsjetio je kako se na ovu drugu nedjelju srpnja obilježava Nedjelja mora. „Srdačno pozdravljam sve one čiji je posao vezan uz more, osobito one koji su daleko od svojih dragih i svoje zemlje. More me u mislima vodi pomalo daleko, u Istambul. Mislim na Aja Sofiju i veoma sam ožalošćen“, kazao je, između ostalog, papa Franjo.

J.P., KT