Australija

Proslava Blaženog Alojzija Stepinca u HKC Canberra


U crkvi Sv. Augustina u Canberri proslavljen je 9. veljače blagdan hrvatskog blaženika i mučenika Alojzija Stepinca koji je zaštitnik Hrvatskog katoličkog centra u Canberri.

Foto: FIA

Foto: FIA

Svečano sveto misno slavlje predvodio je fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, koji je ovih dana u bratskoj posjeti bosanskim franjevcima na pastoralnoj službi u Australiji. U koncelebraciji s provincijalom bili su fra Miroslav Jelić, voditelj HKC-a Canberra, fra Ivo Tadić, voditelj HKC-a u Wollongongu, te fra Damir Pavić, tajnik Provincije, javila je FIA.

Svetoj misi su uz brojne žuljane iz Canberre, hodočasnike iz Wollongonga, Sidneya, Melbournea i drugih australskih gradova nazočili i Betty Pavelić, veleposlanica Republike Hrvatske u Australiji, Mirza Hajrić, veleposlanik Bosne i Hercegovine u Australiji, te Zed – Zdenko Šešelj, senator hrvatskog porijekla u australskom parlamentu.

Provincijal fra Jozo je u svojoj propovijedi posvijestio stvarnost mučeništva krvlju, ali i nutarnjeg mučeništva kada čovjek svojim životom, poput hrvatskog blaženika Stepinca, svjedoči za istinu i pravdu slijedeći vlastitu savjest tj. Božji zakon zapisan u ljudskim srcima.

Na misi je pjevao domaći župni zbor, a na poseban način je bilo lijepo vidjeti djecu i mlade, članove Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Stepinac iz Canberre, koji su obučeni u narodne nošnje učinili ovu proslavu još svečanijom i ljepšom.

Nakon bogoslužja na platou ispred crkve, gdje je 2011. podignut spomenik hrvatskom mučeniku Stepincu, izmoljena je molitva za njegovo proglašenje svetim, a zatim su najmlađi članovi HKUD-a Stepinac u narodnim nošnjama odigrali jedno hrvatsko kolo. Ručak i zajedničko druženje svih nazočnih uz pjesmu i igru nastavljeno je u prostorima Centra.

KT