Rim

Proslavljen zaštitnik Papinskoga hrvatskog zavoda


Hrvatska rimska zajednica proslavila je u petak, 30. rujna Sv. Jeronima, prezbitera i crkvenog naučitelja, nebeskog zaštitnika Papinskoga hrvatskog zavoda i istoimene Hrvatske crkve u Rimu.

Proslava je započela svečanim euharistijskim slavljem na hrvatskom jeziku koje je uz koncelebraciju rektora preč. Marka Đurina, nekoliko rektora drugih rimskih Zavoda te 30-ak hrvatskih svećenika koji su na službi ili studiju u Vječnom Gradu, predvodio savjetnik nuncijature na službi u Sekciji za odnose s državama i međunarodnim organizacijama u Državnom tajništvu Svete Stolice mons. Janusz Blachowiak.

Na početku mise rektor Đurin uputio je prigodne riječi pozdrava i dobrodošlice vjernicima i hodočasnicima, među kojima su bili članovi i djelatnici diplomatskog zbora, veleposlanik BiH pri Svetoj Stolici Igor Žontar te otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Tea Zupičić.

U homiliji temeljenoj na misnim čitanjima mons. Blachowiak je govorio o svjedočanskom poslanju Crkve usmjerenom prema onima koji već vjeruju, ali osobito prema onima koji su se udaljili od Crkve. Pritom je istaknuo ključnu misiju Isusovog učenika koja se očituje u poučavanju drugih s ciljem da u Pismima odnosno Isusu, razumijevanjem i osobnim životnim prihvaćanjem, otkriju skriveno blago Staroga zavjeta koje biva nadograđeno i usavršeno Novim. Na tragu spomenutog zaključio je isticanjem činjenice kako je upravo naklonost i ljubav prema Svetom pismu baština koju je Sv. Jeronim ostavio Crkvi po svome životu i svojim djelima.

Prije završnoga blagoslova te izlaganja relikvije Sv. Jeronima na čašćenje, zahvalnu riječ uputio je rektor Đurin.

Liturgiju je animirao Zagrebački orkestar ZET-a, čiji su članovi poslije euharistije izveli prigodni koncert u povodu 95. obljetnice svog rada i djelovanja.

Ž.I., KT