Moers

Proslavljena 40. obljetnica misije


Hrvatska katolička misija (HKM) Donja Rajna – Moers, sa sjedištem u Moersu u biskupiji Münster, svečano je, 9. lipnja, proslavila 40. obljetnicu djelovanja.

Euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Martina, u kojoj se Hrvati katolici iz ove misije okupljaju na nedjeljne mise, predvodio je pomoćni biskup u miru biskupije Münster, mons. Dieter Geerlings u zajedništvu s delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom, tajnikom Franjevačke provincije Bosne Srebrene iz Sarajeva fra Damirom Pavićem, domaćim njemačkim župnikom župe Sv. Martina u Moersu vlč. Heinrichom Bösingom, bivšim voditeljem misije fra Markom Jukićem, domaćinom – voditeljem HKM Moers fra Josipom Filipovićem te s još četvoricom hrvatskih svećenika.

Sve okupljene na početku je pozdravio fra Josip Filipović koji se kratko osvrnuo na povijest ove HKM.

U prigodnoj propovijedi mons. Geerlings istaknuo je kako broj 40 – osvrćući se na 40. obljetnicu HKM, nije nevažan te je podsjetio na taj broj koji se više puta javlja u Svetom pismu. „Bog pozna svakog pojedinca u njegovoj različitosti, originalosti, kao i ovdje sve vas danas na ovoj sv. misi u HKM Donja Rajna – Moers, koja prelazi granice djelovanja u biskupiji Münster i darovana je cijelom svijetu. Čovjek je toliko čovjek koliko je veliko njegovo srce. Boga tražiti i svoje srce oblikovati prema Gospinom srcu, naša je velika zadaća, a to je zadaća i ove misije danas i u budućnosti.  Ova zajednica danas živi u njemačkom društvu i Crkvi u Njemačkoj, koja je u pokretu. Ne smijemo ostati slijepi za stvarnost u kojoj živimo i djelujemo. Otkrivati Evanđelje u svakom vremenu, velika je zadaća Crkve. Ne možemo sve obnoviti, ali možemo kao kršćani pokušati živjeti jedni s drugima“, kazao je mons. Geerlings između ostalog, potaknuvši vjernike u misiji neka njeguju vjeru na svome jeziku i svoju kulturu u zajedništvu s njemačkim zajednicama u jedinstvu u različitosti i različitosti u jedinstvu.

Misno slavlje skladnim pjevanjem uveličao je mješoviti pjevački zbor iz Lembecka pod vodstvom Branka Bafa.

Pri kraju misnog slavlja prigodnu riječ uputio je vlč. Bösing koji je istaknuo dugogodišnju plodonosnu suradnju između te njemačke župe i hrvatske misije. Čestitku je uputio i Franz-Thomas Sonka. Uime Franjevačke provincije Bosne Srebrene, provincijala fra Joze Marinčića i u svoje osobno ime čestitku je uputio tajnik provincije fra Damir Pavić. Također, prigodnu riječ uputio je bivši voditelj misije fra Marko Jukić.

Delegat vlč. Komadina pročitao je čestitke pomoćnog biskupa biskupije Münster mons. Rolfa Lohmanna i ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. vlč. Tomislava Markića. Nakon zahvalne riječi, voditelj misije fra Josip pozvao je sve na ručak u obližnjem dvorištu misije, a prije toga je gostima predao prigodni dar uime misije, posebno mons. Geerlingsu, križ koji je izradio akademski slikar Ivica Matijević.

Vjernici su se tako u popodnevnom dijelu programa imali priliku družiti uz jelo, piće i zabavni program.

Spomenimo da je prije misnog slavlja u crkvi Sv. Martina priređen prigodni slavljenički koncert na kojem su nastupili: misijski zbor mladih i misijski mješoviti zbor pod vodstvom pastoralnog suradnika Darka Lovrinovića. Nastupili su i mješoviti pjevački zbor iz Lembecka pod vodstvom Branka Bafa i Klapa Bandira iz HKM Düsseldorf pod vodstvom Frane Milića. Program je vodio voditelj HKM Aachen fra Pavo Filipović.

KT/ Adolf Polegubić