Italija

Prvi biskup koji je preminuo uslijed "koronavirusa"


Talijanski biskup Angelo Moreschi, apostolski upravitelj etiopskog apostolskog vikarijata Gambella, preminuo je 25. ožujka u Brescii od "koronavirusa", te je tako prvi katolički biskup koji je život izgubio uslijed ove pošasti.

Foto: bresciaoggi.it

Foto: bresciaoggi.it

Kako je javila CNA, vijest o njegovoj smrti objavila je salezijanska zajednica, kao i generalni tajnik Etiopske biskupske konferencije koji je izrazio sućut kleru, redovnicama, ožalošćenoj obitelji, te vjernicima apostolskog vikarijata Gambella.

Biskup Moreschi (67), bio je poglavar etiopskog apostolskog vikarijata Gambella, misionarskog područja u zapadnom dijelu zemlje, s 25 000 katolika. Preminuo je u srijedu, 25. ožujka, u talijanskom gradu Brescia, u Lombardiji koja je postala europski epicentar pandemije.
Kao salezijanac u Etiopiji je misionarski djelovao od 1991., dok je za biskupa zaređen u siječnju 2010.
Biskup Moreschi u Etiopiji je bio poznat po svom zauzetom radu s mladima i siromašnima, te je stoga među lokalnim stanovništvom od milja prozvan Abba, u prijevodu otac.
Preminuo je u 46. godini redovništva, 38. godini svećeništva i malo više od 10 godina biskupstva.

Napomenimo kako je više od 60 svećenika preminulo uslijed pandemije, koja je na globalnoj razini odnijela više od 21 000 života, te je još nekoliko biskupa zaraženo je ovim virusom.

J.P., KT