Poljska

Reakcija nadbiskupa Gądeckog na prosvjede i oskvrnjenje crkvi


Predsjednik Poljske BK-a i poznański nadbiskup Stanisław Gądecki reagirao je na kritike na odluku Ustavnog suda o neustavnosti odredbe zakona o mogućnosti pobačaja zbog oštećenja ili bolesti kod nerođenog djeteta, nakon što su prosvjednici 25. listopada oskvrnuli nekoliko crkava.

Naime, odmah nakon što je poljski Ustavni sud 22. listopada proglasio neustavnom odredbu zakona iz 1993., u više gradova počeli su nasilni prosvjedi. Videozapisi na društvenim mrežama, kako prenosi IKA, prikazuju prosvjednike koji se zalažu za pobačaj kako ometaju slavljenje misa. Ulazili su u crkve s transparentima, od kojih su neki prikazivali razapetu trudnicu, te su ispisivali grafite po zidovima: „Pobačaj bez ograničenja“. Među skandiranim sloganima moglo se čuti: „Ovo je rat!“ i: „Ljudski zakon, a ne crkveni zakon!“ Prosvjednici su se oglušili na ograničenja okupljanja više od pet osoba zbog sprječavanja širenja koronavirusa, te poručili da će se prosvjedi nastaviti.

Tako je nadbiskup Gądecki kazao kako vrijeđanje, nasilje, uvrjedljivi natpisi i ometanje bogoslužja i profanacija što se događa proteklih dana – iako nekim ljudima mogu pomoći da ublaže svoje osjećaje – nisu ispravan način djelovanja u demokratskoj zemlji. „Izražavam žaljenje jer su danas vjernici u mnogim crkvama bili spriječeni moliti te im je oduzeto pravo ispovijedanja njihove vjere“, istaknuo je poznański nadbiskup čija je katedrala također bila na meti prosvjednika.

Napomenuo je da Crkva ne odlučuje je li neki zakon neustavan. „Sa svoje strane, Crkva ne može prestati braniti život, niti može propustiti navijestiti da svako ljudsko biće mora biti zaštićeno od začeća do prirodne smrti. Po tom pitanju, Crkva, kao što papa Franjo često govori, ne može napraviti kompromis, jer bi bila kriva za kulturu odbijanja koja je danas toliko raširena, uvijek pogađajući najpotrebitije i najranjivije“, poručio je mons. Stanisław, te zamolio „sve da izraze svoje stavove na društveno prihvatljiv način, poštujući dostojanstvo svakog ljudskog bića. Trebamo razgovor, a ne sukobljene stavove ili grozničavu razmjenu mišljenja na društvenim mrežama.“

Promjenu zakona podržao je i poljski predsjednik Andrzej Duda koji je više puta rekao da „pobačaj zbog tzv. eugeničkih razloga ne treba biti dopušten u Poljskoj. Vjerovao sam i vjerujem da svako dijete ima pravo na život.“

Dodajmo kako u Poljskoj ostaje zakonit pobačaj u slučaju silovanja ili incesta i ugroze majčina života.

J.P., KT