S. Leonelli Sgorbati priznate herojske kreposti


Papa Franjo formalno je, 8. studenoga, priznao mučeništvo talijanske sestre ubijene u Somaliji 2006. S. Leonella je u vrijeme mučeništva imala 65 godina, u Africi je boravila 35 godina, a u Somaliju je došla 2001.

S. Leonella Sgorbati i njezin tjelesni čuvar ubijeni su, 17. rujna 2006. dok su napuštali dječju bolnicu u kojoj je sestra djelovala. Njihove smrti u rujnu 2006. uslijedile su kao rezultat porasti napetosti u muslimanskom svijetu zbog govora koji je papa Benedikt XVI. održao u Regensburgu u Njemačkoj kada je citirao jednu kritiku islama iz prošlosti. To je shvaćeno kao uvreda islama i aktualni stav Benedikta XVI. te su potom uslijedile pobune diljem muslimanskog svijeta, napadi i ubojstva kršćana.

Sestra Leonella, krsnim imenom Rosa Maria rođena je 1940. u Piacenzi. S 23 godine stupila je u samostan Konzolatskih sestara misionarki. Desetak godina poslije položila je doživotne zavjete i uzela ime Leonella.

Nakon tečaja za medicinske sestre u Engleskoj, poslana je 1970. u Keniju. Godine 1985. postala je glavna učiteljica u školi za skrb i medicinske sestre u istočnoj Keniji. Za regionalnu poglavaricu izabrana je 1993. i na toj je poziciji ostala sve do 1999.

Godine 2001. provela je nekoliko mjeseci u Mogadishu u Somaliji gdje je osnovala školu za njegu i medicinske sestre.

Dana 17. rujna 2006., ubijena je zajedno sa svojim tjelohraniteljem dok je prelazila cestu od dječje bolnice do smještaja sestara. Prema svjedočenju njezine posljednje riječi bile su: „Opraštam, opraštam, opraštam!“

Službeno nije bilo nikakvog objašnjenja za njezino ubojstvo, ali se vjeruje da je to bila reakcija na pogrešno shvaćen govor Benedikta XVI. Naime, dva dana ranije, tvrdolinijaški imam Abubakar Hassan Malin rekao je na molitvi u džamiji u Mogadišu da se love i ubijaju svi oni koji su uvrijedili poslanika Muhameda.

U kolovozu 2013. S. Leonella je postala službenicom Božjom, a papa Bergoglio je formalno priznao kako je ona ubijena „in odium fidei“ to jest iz mržnje prema vjeri.

Njezina beatifikacija bi trebala uslijediti tijekom 2018.

Istog dana Sveti Otac priznao je mučeništvo 25-godišnjeg mađarskog svećenika koji je 1957. na prevaru izvučen iz župnog ureda i uboden 32 puta. O. Janos Brenner bio je cistercitski novak kada su komunisti zabranili taj red te je potom postao dijecezanskim svećenikom. Zaređen je dvije godine prije svoga ubojstva.

KT