Skandinavski kardinal: Ređenje žena ne bi trebalo biti u žiži Sinode


Prvi čovjek Štokholmske nadbiskupije nada se da će uloga žena u misiji Crkve biti središnja točka na nadolazećoj skupštini Sinode o sinodalnosti – i, stoga, da se razgovor neće zaglaviti oko pitanja može li Crkva rediti žene.

FOTO: Kardinal Anders Arborelius na a konsistoriju u Bazilici Sv. Petra, 28. lipnja 2017.; CNA

FOTO: Kardinal Anders Arborelius na a konsistoriju u Bazilici Sv. Petra, 28. lipnja 2017.; CNA

„Bilo bi vrlo frustrirajuće kada bi se rasprava ograničila na ovo pitanje koje ne može voditi dalje, budući da je svećenička služba rezervirana za muškarce u katoličkoj i pravoslavnoj doktrini“, rekao je kardinal Anders Arborelius, ordinarij Štokholmske nadbiskupije, za National Catholic Reporter u intervjuu objavljenom 13. rujna, prenosi CNA.

Arborelius, koji je 2017. postao prvi kardinal iz Skandinavije, a 2022. postao članom Dikasterija za biskupe, bit će jedan od više od 360 sudionika s pravom glasa na sinodi u listopadu.

Treba razvijati „teologiju žene“

Okupljanje je to koji će se održati od 4. do 29. listopada, nakon čega slijedi druga skupština u listopadu 2024., a sve je usredotočeno je na to kako Crkva može bolje uključiti svoje članove u svoj život i poslanje.

Iako su organizatori sinode inzistirali da se neće raspravljati o promjeni doktrine, radni dokument tzv. Instrumentum laboris, izričito pita je li „moguće zamisliti… pitanje uključivanja žena u đakonat“. Neki sudionici, poput kardinala iz San Diega Roberta McElroya, aktivno su se zalagali da zaređenje žena bude u žiži, kao i vanjske inicijative poput Sinodalnog puta u Katoličkoj Crkvi u Njemačkoj.

Nemogućnost Crkve da sakramentalno zaređuje žene – što se u nekim medijskim izvješćima često lažno prikazuje kao „zabrana“ – potvrdio je 1994. papa Ivan Pavao II., koji je u Ordinatio Sacerdotalis napisao da „Crkva nema nikakvu ovlast podjeljivati svećeničko ređenje ženama i da se ovoga suda definitivno moraju držati svi vjernici Crkve“.

Papa Franjo također je opetovano potvrdio ovu istinu, izjavivši u studenom 2016. da je učenje Ivana Pavla jasna i „posljednja riječ“ o tom pitanju. Nedavno je Franjo rekao za časopis America kako činjenica da žene ne mogu pristupiti ministerijalnoj službi „nije uskraćenost“ i da bi Crkva trebala nastaviti razvijati „teologiju žene“ i proširiti sudjelovanje žena u crkvenom životu.

Postoje i drugi načini sudjelovanja

Kard. Arborelius je dao slične komentare u svom intervjuu za NCR, koji je vođen tijekom njegova posjeta Sjedinjenim Američkim Državama u kolovozu kako bi sudjelovao u ekumenskom dijalogu o Sv. Tereziji iz Lisieuxa.

„Od najveće je važnosti pronaći više mogućnosti za sudjelovanje žena u djelu evangelizacije na različitim razinama“, rekao je kard. Arborelius te konstatirao: „U isto vrijeme, važno je vidjeti da postoje i drugi načini osim ministerijalne službe.“

KT