Königsbrunn

Služavke Kristove proslavile 50 godina djelovanja


U njemačkom mjestu Königsbrunn, svojevrsnom predgrađu Augsburga, 19. studenoga, uoči svetkovine Krista Kralja, redovnice Služavke Kristove, proslavile su 50 godina djelovanja.

Obilježavanje jubileja započelo je svečanim euharistijskim slavljem u župnoj crkvi Maria unterm Kreuz (Marija pod križem), a predvodio ga je biskup Augsburga mons. Bertram Meier, u zajedništvu s banjalučkim biskupom mons. Franjom Komaricom te kotorskim biskupom u miru mons. Ilijom Janjićem. Koncelebrirala su šestorica svećenika hrvatskog govornog područja te 15 njemačkih svećenika.

U prepunoj župnoj crkvi bili su mnogi dobročinitelji, prijatelji i drugi podupiratelji, gradonačelnik Franz Feigl, kao nećak i nećakinja biskupa dr. Josefa Stimpflea, utemeljitelja ove družbe. Proslavi jubileja nazočila je i provincijska glavarica sestara Služavki Malog Isusa iz Splita s. Terezija Pervan, kao i sestre iz Sarajeva i Zagreba. Slavlju su se pridružile i sestre franjevke Njemice iz Dillingena koje su Služavke Kristove primile prigodom njihova dolaska u Njemačku.

Biskup Meier podsjetio je odmah na početku na dan utemeljenja Služavki Kristovih čije je ime reda označio kao nešto vrlo jednostavno, a njihov program kao nešto izvanredno veliko. Počeci djelovanja sestara u Njemačkoj bili su, prema njegovim riječima, odvažni jer su se uputile iz socijalističke tvorevine Jugoslavije gdje se nalazila njihova zajednica, kako bi pronašle otvoreno uho kod njegova prethodnika, biskupa Josefa. Od tada sestre djeluju po uzoru na Raspetoga na najrazličitije načine: susreću Krista u starim i bolesnim, u djeci i mladima, u onima koji se traže, u onima koji mole zagovor za svoje potrebe kao i za siromašne u nerazvijenim zemljama. Biskup je, među ostalim, naglasio i neumorno karitativno i milosrdno djelovanje Služavki Kristovih. Podcrtao je kako jako dobro poznaje mentalitet sestara te da nije sve u programima i strategiji kao kod njegovih sunarodnjaka Nijemaca, nego u konkretnom djelovanju i ljubavi prema čovjeku. Sestrama je zahvalio na njihovu neiscrpnom djelovanju i brizi, poglavito za starije i nemoćne, koju pokazuju preko domova i drugih sličnih ustanova u kojima rade. Također je istaknuo kako je u redovitom kontaktu sa sestrama i prati njihov karitativni rad.

Na kraju svete mise okupljenima se obratio i biskup Komarica. Istaknuo je važnost dolaska Služavki Kristovih u Njemačku te je još jednom naglasio povezanost Služavki Kristovih u Njemačkoj s onima u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj. Biskup Franjo zahvalio je na njihovoj požrtvovnosti, brizi za čovjeka te ih pozvao na ustrajnost u činjenju dobra.

Netom nakon mise u crkvi je izveden kratki igrokaz Milosrdni Samarijanac u kojemu je zorno prikazana briga Služavki Kristovih za staru i nemoćnu te teško pokretnu osobu, koja je brutalno oborena na ulici, pokradena te prepuštena na nebrigu državnih službenika koji su je redom zaobilazili.

Potom je uslijedilo druženje uzvanika u župnom pastoralnom centru. Okupljenima se na početku obratila časna majka s. Emanuela Nikolić koja je svima zahvalila na dolasku, potpori te na brizi za sestre. Nakon nje kratki povijesni sažetak i prikaz djelovanja sesatar prezentirala je s. Brigita Pavić iz Graza. Večer je upotpunjenja pjesmom, ali i plesom koji su predvodile sestre iz Kenije, a kojima su se pridružile i ostale redovnice.

Podsjetimo, družbu sestara Služavke Kristove osnovao je augsburgški biskup dr. Josef Stimpfle Stimpfle prije 50 godina, a koja je od 1984. priznata kao kongregacija, te je nastavila živjeti karizmu prvotne družbe Služavki Maloga Isusa, koju je 24. listopada 1890. osnovao prvi vrhbosanski nadbiskup sl. Božji dr. Josip Stadler. Naime, dio sestara Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije tada je otišao u Njemačku u želji da ostanu vjerne redovničkom idealu svoga utemeljitelja gdje nailaze na veliku ljubav i razumijevanje biskupa Stimpflea, koji ih prihvaća i brine očinski za njih.
Glavna zadaća ove samostanske zajednice je u ljubavi služiti Bogu i ljudima, a na poseban način preko rada u staračkim domovima, bolnicama, kućnoj njezi, vrtićima, socijalnom radu te u župnom pastoralu.
Služavke Kristove trenutačno broje 37 sestara, imaju jednu novakinju, kuće u Slavonskom Brodu i Zagrebu, u Grazu novicijat, dok se matična kuća nalazi u Königsbrunnu, a jedna je filijala u njemačkom Wigratsbadu. U zajednici je trenutno pet sestara iz Kenije, a s. Mirjam Filipović, koja pripada ovoj družbi, nalazi se u misiji na Haitiju, prenosi KTA.

J.P., KT