Beograd

Srpski patrijarh Irinej u teškom zdravstvenom stanju


Na svojoj služenoj web-stranici Srpska Pravoslavna Crkva je jutros 19. studenoga javila kako je zdravstveno stanje patrijarha Irineja pogoršano.

Foto: ekspres.net

Foto: ekspres.net

„Došlo je do pogoršanja općeg stanja njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, kao posljedica COVID 19“, navodi se u službenom priopćenju te dodaje da Stalni konzilij liječnika uz sudjelovanje ljekara iz Ruske Federacije prati opće i kliničko stanje Patrijarha. „O zdravstvenom stanju Njegove Svetosti javnost će biti i nadalje obavještavana“, stoji u priopćenju SPC-a.

Međutim, pojedini srbijanski mediji tijekom dana objavili su navode da je 90-godišnji Irinej preminuo.

Inače, patrijarh krsnim imenom Miroslav Gavrilović rođen je 28. kolovoza 1930. u selu Vidova kod Čačka. Za 45. poglavara Srpske Pravoslavne Crkve izabran je 22. siječnja 2010.

Premda se sa sigurnošću ne može ustvrditi gdje se zarazio virusom COVID-19, valja podsjetiti da je 1. studenoga u hramu Hristova vaskrsenja u Podgorica služio liturgiju za dušu mitropolita Amfilohija koji je preminuo od koronavirusa, a čije je tijelo bilo izloženo javnosti.

Sa simptomima pandemičnoga virusa patrijarh je primljen 4. studenoga u Vojnu bolnicu na beogradskoj Karaburmi gdje se o njegovu zdravlju brine tim liječnika na čelu sa zapovjednikom bolnice pukovnikom docentom Ivom Udovičićem.

KT