SAD

Stoljetna katolička crkva u Teksasu izgorjela do temelja


U ponedjeljak 29. srpnja, crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije u Westphaliji u Teksasu, pod još nerazjašnjenim okolnostima izgorjela je do temelja.

Foto: aleteia.org

Foto: aleteia.org

Iako je crkva, koja je upisana u Nacionalni registar povijesnih mjesta, potpuno uništena, vjernici su uspjeli spasiti tabernakul zajedno s posvećenim hostijama.

Američki katolički vjernici za nekoliko mjeseci trebali su proslaviti 125. godišnjicu dovršetka župne crkve. No nažalost, umjesto proslave očekuje ih izgradnja nove bogomolje.

Kako prenosi Aleteia, crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije izgorjela je pod još nerazjašnjenim okolnostima, a na teren su poslani savezni agenti iz Odjela za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive kako bi otkrili uzroke požara.

Biskup Austina, mons. Joe Vasquez prilikom posjeta zgarištu izjavio je kako je iznimno teško i bolno biti ondje: „Ovo me duboko pogodilo i znam da su ljudima ovdje slomljena srca“.

Prema nekim informacijama ova crkva jedna je od najvećih drvenih građevina zapadno od Mississippija, te je bila opremljena vrijednim orguljama i posebnim vitrajima izrađenim u Njemačkoj koji su zauvijek izgubljeni u požaru.

Biskup Vasquez medijima je potvrdio kako biskupija razmišlja o obnovi crkve. „Mislim da ju moramo obnoviti. Previše je toga što ne možemo napustiti s obzirom na veliku tradiciju ovog mjesta koje iznimno znači ljudima. Vjernici su ovdje krstili svoju djecu, ženili se i slavili sakramente. Sprovodi su kretali iz ove crkve. Tu postoji velika ljubav i tradicija“, poručio je austinski biskup.

KT