Sveti Otac političarima u Peruu: Obranite nadu


Papa Franjo je, 19. siječnja, u svome obraćanju političarima pozvao vlasti u Limi da rade na obrani nade u svjetlu degradacije okoliša i raširene korupcije.

Rimski biskup je istaknuo kako je Peru zemlja bogata u gostoljubivosti, solidarnosti i poštovanju prema drugima, ali i prirodnim resursima. Naglasio je da su mladi te zemlje najvažniji dar koji država posjeduje potičući političare da ne gase snove mladih koji «sanjaju budućnost ispunjenu nadom".

Naglasio je kako "nad tom nadom raste sjena, prijeti prijetnja". U tom kontekstu govorio je o ekologiji. Naglasio je kako čovječanstvo "uništava zemlju svojih prirodnih bogatstava, bez kojih nikakvi oblici života nisu mogući".

«Gubitak džungle i šuma znači ne samo gubitak vrsta, koji bi također mogao biti iznimno važan resursa za budućnost, nego i gubitak vitalnih odnosa koji bi mogli završiti mijenjanjem cijelog ekosustava", rekao je Papa

U tom je kontekstu naglasio je da potiče sve Peruance kako bi se ujedinili u obrani nade koja se najprije ogleda u promicanje cjelovite ekologije kao alternativu "zastarjelom modelu razvoja koji smo imali do sada"

«Zajednička obrana nade zahtijeva da se borimo protiv, često, tog drugog suptilnog oblika degradacije ljudskog društva i okoliša koji sve više zagađuje cijeli sustav života to jest korupciju», rekao je papa okupljenim političkim predstavnicima u glavnom gradu Perua.

KT