Talibani objavili "rat" ovisnicima


Talibanska vlast nedavno je najavila "rat" proizvodnji i prodaji opijata, obećala je novi Afganistan bez narkotika, a prema izvješćima iz te zemlje, neke konkretne poteze je već i učinila.

Foto: Ilustracija talibanske zastave

Foto: Ilustracija talibanske zastave

Prema procjenama milijuni državljana ove zemlje su ovisni o drogama. Otprilike 10% stanovništva te zemlje, 3,5 milijuna žitelja, uključujući 800 000 žena i djece, koristi neku od zabranjenih supstanci. To je nasljeđe došlo kao ostavština burne i nesretne prošlosti ove države. Inače, afganistanska "industrija" droge cvjetala je od 1980-ih, uključujući i desetljeća okupacije NATO-a koja je neslavno završila u rujnu ove godine.

Talibanski borci pretražuju sirotinjske četvrti, ispod mostova, parkove, napuštene zgrade, pa čak i groblja u svom lovu na ovisnike, koje potom skupljaju i odvoze na liječenje u rehabilitacijske centre, javlja tribun.hr.

Jedna od bolnica u Kabulu, izgrađena pod vladom svrgnutog predsjednika Ashrafa Ghanija prošle godine, ima kapacitet od 1 000 kreveta, a talibani su dopremili oko 3 000 ovisnika.

Bolnički uvjeti mogu biti teški, ali neki pacijenti to vide kao izlaz iz svoje bijede. I ravnatelj bolnice i pacijenti apelirali su na svijet da pomogne Afganistanima i talibanskoj vladi u borbi protiv droge.

Ž.I., KT