Vatikan

Tisuće volontera očekuju Papu


Velik odaziv volontera koji se žele uključiti u organizaciju posjeta pape Franje Čileu iznenadio je i same organizatore.

„Velik odaziv volontera koji se žele uključiti u organizaciju posjeta pape Franje Čileu iznenadio je i same organizatore“, istaknuo je u razgovoru za vatikansku misijsku agenciju Fides jedan od voditelja Odjela za volontere Francisco Elorrieta.

U sve dionice Papina posjeta uključeno je 19 000 volontera, a među njima je 107 starijih stariji od 70 godina. „U pomoć oko organizacije posjeta poglavara Katoličke Crkve uključile su se i osobe s posebnim potrebama te volonteri iz drugih zemalja Latinske Amerike i svijeta.

Sve to odražava radost i nadu u danima uoči Papina pohoda“, ističe Elorrieta dodajući da će oko 8 000 volontera sudjelovati i na misi 13. siječnja u Movistar Areni koju će predvoditi nadbiskup Santiaga, kardinal Ricardo Ezzati.

Nekoliko dana uoči Papina posjeta dogodio se incident ispred katoličke crkve Sv. Elizabete Ugarske. Nepoznati počinitelji zapalili su vatru ispred crkve i ostavili poruku o prijetnji bombom za Papina posjeta. "Susjedi su primijetili vatru, ugasili je i pozvali policiju, rekao je župnik Fernando Ibanez, dodajući da neki taj čin povezuju s napadima na katoličke i evangeličke crkve koji se događaju u pozadini sukoba oko Mapuche naroda.

Povjerenica za pastoral toga domorodačkog stanovništva u biskupiji Temuco Isolde Reuque Paillalef za Fides je izjavila da su počinitelji još uvijek nepoznati i da treba biti oprezan u medijskom povezivanju prijetnji Papi s događanjima oko toga naroda. Kazala je da se takvim nasilnim načinima privlačenja pozornosti čini više štete nego koristi za domoroce koji se bore za svoja prava.

„Indijanci od Pape ne očekuju politička rješenja, nego blagoslov, ohrabrenje u vjeri i govor u korist socijalne pravde, jer Sveti otac, koji je upoznat s problemima domorodačkog stanovništva, je svećenik, nije predsjednik Čilea niti ministar s posebnim ovlastima“, rekla je Reuque.

Posjet Sv. Oca Čileu osiguravat će, kako prenosi argentinski list La Nacion, 18 000 policajaca, od kojih 9 500 u glavnome gradu.

IKA