Torinsko platno prikazano cijelome svijetu


U kapelici torinske katedrale na Veliku subotu 11. travnja nakon punih pet godina prikazano je Torinsko platno. Naime, tada je između 19. travnja i 24. lipnja 2015. godine ovome događaju hodočastilo više od 2 milijuna vjernika

No ovoga puta je zbog pandemije koronavirusa Presveto platno cijelome svijetu prikazano putem interneta i društvenih mreža u izravnom prijenosu, bez nazočnih vjernika, prenosi Vatican News.

Svi katolički vjernici su tijekom videoprijenosa molili za zaustavljanje smrtonosne pandemije koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet i prisilno zatvorila ljude diljem svijeta u njihove domove, u samoizolaciju, koji su tako postali svojevrsne karantene.

Predstavljanje Torinskog platna koje se ovaj put prikazalo vjernicima putem multimedijskih kanala predvodio je nadbiskup Torina Cesare Nosiglia, za što je dobio i pisanu podršku pape Franje.

Podsjetimo, za Torinsko platno se vjeruje da je njime bio ogrnut Isus Krist nakon smrti na križu. Dugo je 4,42 metra, široko 1,13 metara, a na njemu se vidi obris muškarca posve izranjavanog, a koje ukazuje na to da je prije svoje smrti bio mučen i razapet.

Torinsko platno svi zainteresirani vjernici mogli su uživo gledati s početkom u 17 sati ili naknadno u snimci putem službene internetske stranice Torinske nadbiskupije: https://www.diocesi.torino.it/site/diretta-della-celebrazione-con-mons-cesare-nosiglia ili putem službene internetske stranice Torinskog platna: www.sindone.org, kao i na Facebook stranici Torinske nadbiskupije: https://www.facebook.com/diocesitorino ili putem YouTube kanala: https://www.youtube.com/watch?v=4vBl4onpq2A.

Također, prijenos ili snimka se može pogledati i putem internet portala Vatican News.

Torinsko platno prvi put se pojavilo 1353. godine u sjeveroistočnoj francuskoj pokrajini Champagne u koju ga je donio francuski vitez Geoffroy de Charny, a u torinskoj katedrali čuva se od 1578. godine. Znakovito je i to da je papa sv. Ivan Pavao II. Veliki nazvao Torinsko platno „ogledalom Evanđelja“, prenosi Vatican News.

J.Vr.,KT