U Avignonu misno slavlje hodočasnika u Lurd


Sudionicima 27. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd pridružili su se pripadnici Oružanih snaga BiH predvođeni vojnim biskupom Tomom Vukšićem te su u srijedu 15. svibnja u jutarnjim satima zajedno sudjelovali na euharistijskom slavlju u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Avignonu.

Misu je predvodio biskup Vukšić, uz koncelebraciju generalnih vikara vojnih ordinarijata u RH i BiH don Marka Mede i mons. Željka Čuturića i drugih vojnih i policijskih kapelana. Misno slavlje animirala je klapa HRM-a Sv. Juraj. Biskup Vukšić u homiliji se osobito osvrnuo na misao vodilju ovogodišnjeg hodočašća: „Traži mir i za njim idi“, prenosi IKA.

Redak je preuzet iz Staroga zavjeta, iz Psalma 34, u kojem sveti pisac izriče pohvalu Božjoj pravdi: „O čovječe, ljubiš li život? Želiš li dane mnoge uživati dobra? Jezik svoj oda zla suspreži i usne od riječi prijevarnih! Zla se kloni, a čini dobro, traži mir i za njim idi!“ (Ps 34, 13-15).

Biskup je istaknuo kako je mir vrednota na koju je Isus također stavio osobitu važnost. Kada je Isus uskrsnuo, navijestio je svojim učenicima mir i u više navrata naredio im da šire Božji mir. U Govoru na gori, Isus je dao veliko obećanje kazavši: „Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!“ (Mt 5,9). Mi, također, kao Isusovi učenici, želimo imati mir s drugim ljudima i svim živim stvorenjem.

Potrebno je najprije razviti mirnu savjest kako bismo mogli graditi opće dobro među ljudima. Volja da svatko dobije što mu pripada preduvjet je ostvarenju zajedničkog dobra. Biskup je zaključio da nam u tome mogu biti izvrsni primjeri sveci koji su pravi graditelji mira, a osobito Majka Božja koja nas zagovara da imamo mirnu savjest poput Kristove.

Nakon obilaska starog grada Avignona i papinske palače iz 14. stoljeća, hodočasnici su nastavili prema Lurdu, a putem su posjetili i Carcassone, najveću srednjovjekovnu utvrdu u Europi.

KT