U Madridu zaključen međureligijski susret za mir


Svečanom ceremonijom ispred madridske katedrale 17. rujna zaključen je susret „Mir bez granica – religije i kulture u dijalogu“.

Logo susreta u Madridu

Logo susreta u Madridu "Mir bez granica" Foto: Vatican Media

Na kraju toga trodnevnoga susreta, koji se, u organizaciji Zajednice svetoga Egidija i Madridske nadbiskupije, održao u španjolskoj prijestolnici, pročitan je apel za mir te je najavljeno da će domaćin sljedećega susreta, 2020. godine, biti Rim, izvijestio je Vatican News.

S trga ispred katedrale Blažene Djevice Marije od Almudene podigao se vapaj predstavnikā raznih religija koji su dali glas onima koji se nalaze usred rata i kojima je uskraćeno blagostanje. Potpisnici apela za mir izrazili su veliku zabrinutost za buduće generacije zbog toga što se, kako su upozorili, jedini planet, namijenjen svim stvorenjima, iskorištava tako kao da pripada samo nekolicini.

Izrazili su i zabrinutost zbog ponovnoga javljanja kulta sile i nacionalističkih suprotstavljanja koji su u povijesti izazvali velika razaranja, kao i zbog terorizma koji ne prestaje pogađati nedužne ljude.

Vjerski vođe primijetili su da se čini kako je san o miru oslabio te da su oživjeli pokušaji samostalnog pristupa u rješavanju velikih problema poput rata, epidemija, sigurnosti, migracija, održivosti planeta, globalnoga zatopljenja, nuklearnoga rizika i društvenih nejednakosti.

Upozorili su pritom da je riječ o problemima koji nadilaze mogućnosti jednoga naroda te da su potrebni dijalog i suradnja. Predstavnici svjetskih religija na susretu u Madridu izrazili su, osim toga, svoje protivljenje vjerskome ekstremizmu, jer, kako stoji u apelu za mir, oni koji vjeruju u Boga otkrivaju svijet kao zajednički dom koji nastanjuje obitelj narodā.

Političare, bogate i sve ljude dobre volje pozvali su da osiguraju sredstva kako bi spriječili smrt milijuna djece u svijetu koja nemaju pristupa zdravstvenoj njezi te kako bi milijunima djece omogućili obrazovanje. To će biti znak nade za sve, poručili su sudionici susreta „Mir bez granica“.

KT