U požaru u sirotištu na Haitiju poginulo 15 djece


Najmanje je 15 djece poginulo i više njih ranjeno u požaru koji je izbio u noći između četvrtka i petka u jednom sirotištu u Kenscoffu, u predgrađu Port-au-Princea, glavnoga grada Haitija.

Prema izvještavanju UNICEF-a, među žrtvama ima i djece stare samo nekoliko mjeseci. Službama za krizne situacije trebalo je više od sat vremena da dođu do te ustanove smještene u južnom dijelu glavnoga grada, prenosi Vatican News.

Prema izjavama svjedoka požar su izazvale svijeće korištene za rasvjetu jer zbog kvara na generatoru nije bilo struje. Ravnateljica haićanske službe za socijalnu pomoć izjavila je da to sirotište, u kojemu je bilo smješteno 60 djece, nije imalo potrebna odobrenja. Ustanovom upravlja američka evangelička skupina Church of Bible Understanding, koja vodi još jednu ustanovu u toj karipskoj zemlji, te se tako brine o ukupno 200 djece.

Osim djece bez obitelji, sirotišta na Haitiju primaju i maloljetnike čiji su roditelji presiromašni da bi brinuli o njima. Takve ustanove stoga jamče smještaj i školovanje, a posebno su se proširile nakon potresa u kojemu je 2010. poginulo 250.000 osoba.

Haićanske vlasti smatraju da od ukupno oko 30.000 djece, njih četiri od pet koji su smješteni u sirotištima imaju žive roditelje. Ipak, kako javlja Reuters, samo je 35 od 754 sirotišta autorizirano, a drugih 100 uskoro će dobiti dozvolu. Vlada je u posljednjih pet godina zatvorila oko 160 takvih ustanova te spriječila da se otvore druge.

Duboko sam ožalošćen smrću djece u sirotištu. Potičem nadležne vlasti da razjasne uzroke te tragedije, napisao je u tweetu haićanski predsjednik Jovenal Moise. Gospodarsko stanje te zemlje i dalje je tragično, prema izvještaju Svjetske banke, gotovo 60% stanovnika Haitija, od njih više od 11 milijuna, preživljava s manje od 2,40 dolara dnevno.

KT