Vatikan

Vatikanski komunikacijski odjel otkriva novu web stranicu

Reforma vatikanskih komunikacija


Papa Franjo i njegovo Vijeće kardinala koji su se sastali ovoga tjedna kako bi nastavili razgovor o reformi Rimske kurije predstavili su novi sustav komunikacija Tajništva za komunikacije.

Na zasjedanju Vijeća kardinala u Vatikanu od 11. do 13. prosinca bili su nazočni svi kardinali osim Georgea Pella. Papa Franjo je nazočio svo vrijeme osim u srijedu kada je imao uobičajenu opću audijenciju, prenosi CNA.

Tijekom ovoga 22. zasjedanja mons. Dario Edoardo Viganò, prefekt Tajništva za komunikacije, predstavio je novi sustav komunikacija, uključujući novu web stranicu i logotipe.

mons. Dario Viganò; foto: CNA

Prema izjavi koja odaslanoj u javnost 13. prosinca, „Vatikanski medijski sustav usvaja novi model utemeljen na integraciji i jedinstvenom upravljanju, a u potpunom skalu s reformskim željama pape Franje“.

Središte komunikacijskog sustava bit će novi multimedijski izdavački centar, koji će predstavljati jedinstvenu strukturu za dnevnu produkciju sadržaja uključujući: audio, video, grafički i tekstualni sadržaj, na različitim jezicima.

Ovaj je sustav, kako je objašnjeno, rezultat konsolidacije na ekonomskoj i tehničkoj razini, a uskoro će biti dostupan (u beta verziji) na domeni vaticannews.va.

Ovo zamjenjuje prethodno korištene informativne web stranice i nastoji pojednostaviti imidž i kanale komunikacije.

Počevši od 1. siječnja 2018. vatikanske novine L'Osservatore Romano, Vatikanski foto servis i Vatikanska tipografija spojit će se s Tajništvom.

Započet će se s timom od 70 ljudi podijeljenih na šest jezičnih grupacija – engleski, talijanski, francuski, njemački, španjolski i portugalski te na na četiri tematska područja: Papa, Vatikan, Crkva i svijet. Sve će nadgledati urednička uprava u koordinaciji s drugim grupama za podršku.

Novi je sustav nadahnuće našao u riječima pape Franje Tajništvu za komunikacije tijekom njihove prve plenarne rasprave početkom 2017. da „reforma ne znači ušminkavanje stvari: nego ima dati drugi oblik stvari, organizirati ih na drugi način“.

KT