Vatikan

Vatikanski muzeji vrata za posjetitelje otvaraju 1. lipnja


Čuveni Vatikanski muzeji svoja vrata za posjetitelje ponovno će otvoriti 1. lipnja nakon višemjesečne pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Ulaz u Vatikanske muzeje

Ulaz u Vatikanske muzeje

Nakon gotovo tromjesečne stanke zainteresirani će moći posjetiti jednu od najpoznatijih svjetskih riznica kulture i umjetnosti iz egipatskog, etruščanskog, grčkog, rimskog te kršćanskog vremena te pogledati remek djela slikarstva iz različitih stoljeća poput Rafaelove sobe ili Sikstinske kapele s Michelangelovim freskama. Izložbeni prostor muzeja, koji je u 16. stoljeću osnovao papa Julije II., također je obogaćen dekorativnom umjetnošću, etnološkim i povijesnim zbirkama te djelima moderne i suvremene umjetnosti.

Jasno da će se svi posjetitelji morati pridržavati mjera zaštite poput higijenskih propisa te držanja fizičke distance. Također će se svima prije ulaska u prostor muzeja mjeriti tjelesna temperatura te oni koji žele ući morat će nositi masku preko usta i nosa. Uz sve to bit će neophodno ranije na stranici www.museivaticani.va napraviti rezervaciju, a u početnoj fazi pretprodaje karata ova usluga će koštati 4 eura.

Turističke ture u otvorenim ekološkim autobusima koji omogućavaju panoramsko razgledavanje Vatikanskih vrtova bit će isto tako moguće od 1. lipnja.

Zainteresirani za posjet Papinskim vilama u Castel Gandolfu i čuvenim vrtovima to će moći napraviti od 6. lipnja i to isključivo subotom i nedjeljom od 10 do 18 sati uz prethodnu najavu na spomenutoj stranici.

D. K., KT