Vatikan

Vijeće kardinala održalo on line susret


U poslijepodnevnim satima, u četvrtak, 24. lipnja Vijeće kardinala održalo je svoj on line susret na kojemu je nazočan bio i papa Franjo.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Kako je priopćio Tiskovni ured Svete Stolice na sastanku su, svaki iz svoje zemlje, sudjelovali kardinali: Óscar A. Rodríguez Maradiaga, Reinhard Marx, Sean Patrick O’Malley, Oswald Gracias, Fridolin Ambongo Besungu, dok su iz Vatikana s njima na vezi bili: Giuseppe Bertello i tajnik Vijeća mons. Marco Mellino. Sveti Otac pratio je susret iz svoga stana u Domu Sv. Marte dok državni tajnik kardinal Pietro Parolin zbog ranije preuzetih obveza nije bio nazočan.

Nakon Papina pozdrava, sudionici su ukratko predstavili aktualnu situaciju na različitim kontinentima, uzimajući u obzir i pandemiju Covid-19. U tom je kontekstu kardinal Gracias zahvalio Svetom Ocu na njegovim riječima i blizini zbog bolne situacije u Myanmaru.

U svom govoru rimski biskup je progovorio o važnosti sinodalnih putova na dijecezanskoj i nacionalnoj razini te kako bi se isti trebali odraziti na širi pokret koje je Tajništvo Biskupske sinode započelo posljednjih tjedana.

Završno je izraženo zadovoljstvo nedavnim izvještajem Moneyvala i napretkom oko metode ekonomskog i financijskog nadzora Svete Stolice.

Sastanak je završio dogovaranjem termina idućeg susreta predviđenog za rujan.

D. K., KT