Slovenija

Vjera i ljubav prema svojim korijenima


Završna svečanost 30. Božićnih dana hrvatskih katolika u Ljubljani i Sloveniji održana je 14. siječnja.

 Euharistijsko slavlje u franjevačkoj crkvi Marijina Navještenja na Tromostovlju u Ljubljani predvodio je vrhbosanski nadbiskup i metropolit Vinko kard. Puljić. U koncelebraciji bili su ljubljanski nadbiskup i metropolit Stanislav Zore, apostolski nuncij u Sloveniji nadbiskup Juliusz Janusz, provincijal Slovenske franjevačke provincije Svetoga Križa fra Marjan Čuden, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman iz Splita, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. Tomislav Markić, voditelj HKM-a u Ljubljani fra Marko Prpa i još 10-ak svećenika.

U riječi dobrodošlice kardinalu Puljiću o. Prpa posebno je istaknuo kako je ovo drugi kardinalov pohod toj zajednici koju većinom čine upravo Hrvati katolici iz Bosne i Hercegovine. Prpa je na gostoprimstvu zahvalio mjesnoj, ljubljanskoj Crkvi, te pozdravljajući dvojicu franjevačkih provincijala, rekao: „Bez međusobnog razumijevanja tih dviju franjevačkih zajednica u duhu asiškoga siromaha, ovaj događaj ovdje ne bi bio moguć, barem ne u ovakvom tridesetogodišnjem nizu. Provincijali, vama i vašim redovničkim zajednicama hvala za činjenicu koja će ostati zapamćena u povijesti crkvenih odnosa naših dvaju susjednih naroda.“

Spomenuo je i lazaristu Antona Pusta i redovnice koje su zaslužne da se misa na hrvatskome jeziku počela u Ljubljani slaviti na Božić 1969. Čestitajući visoku obljetnicu, kardinal Puljić je zaželio svima obilje Božjega blagoslova na početku nove godine, te da vjeru učvrste i iz vjere žive.

„Kada se nađem u kojoj hrvatskoj katoličkoj misiji i ugledam toliko ljudi, dvojaki su osjećaji. Žao mi je što vas ne vidim u vašim rodnim župama, tamo bi vas draže volio susresti. No, drago mi je da ste sačuvali vjeru, da vas ta vjera okuplja. Drago mi je, da vam je stalo do onoga najsvetijega u životu, a to je vjera“, kardinal je rekao na početku propovijedi.

Vjernicima je posvijestio kako svatko ima četiri majke. „Kad se čovjek rodi, prvu majku ima onu koju ga je nosila devet mjeseci. Druga majka je ona koju zovemo svojom domovinom, jer se po tomu gradi naš identitet. Treća majka je majka Crkva koja nas rađa da postanemo djeca Božja. Svi smo mi djeca Božja bilo gdje bili, jer gdje god dođemo u katoličku crkvu čut ćete s oltara kako svećenik kaže 'braćo i sestre', to je zapravo ona krvna veza po kojoj smo postali braća i sestre po krvi Isusa Krista. Četvrta majka je ona koju nam je Isus s križa dao za majku. Mi se vrlo rado okupljamo oko Marije, svoje majke, zato vas danas želim učvrstiti u vašim korijenima“, kazao je kardinal.

Upućujući na obitelj, vjernike je pozvao da budu svjesni svetosti obitelji. „Obitelj je prva škola vjere, prva škola duhovnih zvanja, prvo sjemenište, ako u obitelji ima djece onda može biti i zvanja. Zato želim u svakome u vama probuditi osjećaj obiteljskog korijena, da znamo vrednovati svoje korijene, vrednovati roditelje, djecu. Govorim to zato jer često puta obilazeći susrećem napuštene, stare, a nema u životu goreg osjećaja nego kad si odbačen, zaboravljen, ali isto tako s tugom sam doživio zaboravljenu djecu. Što se to današnjem čovjeku dogodilo da je izgubio osjećaj za vrednovanjem života, te je glavni osjećaj trka za užitkom, trka imati, trka potrošiti. Što će nam to, ako nema života? Stoga vas želim ohrabriti u ljubavi prema svojim korijenima. Ne treba se sramiti svojih korijena. Možeš otići bilo gdje u bijeli svijet, ali u osobnoj karti će pisati gdje si rođen“, podsjetio je kardinal te ohrabrio okupljene da budu postojani svjedoci koji će budućim pokoljenjima prenositi svjedočanstvo vjere.

U znak zahvalnosti, vjernici su kardinalu Puljiću poklonili repliku misnice nastalu prekrajanjem kraljevskog plašta Stjepana Tomaševića. Prije blagoslova, vjernicima se obratio i nadbiskup Zore te zahvalio hrvatskim vjernicima da tolike godine, kako sebi, tako i slovenskim kršćanima i svima drugima poručuju da Gospodin stanuje tamo gdje su dvojica ili trojica okupljeni u Njegovo ime.

Stoga ih je pozvao da i nadalje svjedoče da Gospodin stanuje u srcu kršćanina, te svima, pa i onima koji možda još ne vjeruju to obznane. „Budite Andrije koji će potražiti svoju braću i sestre, svoje Petre i dovesti ih Kristu. Čestitam vam Božićne dane, neka Bog bude uvijek s vama i neka vam podari mir i dobro“, rekao je nadbiskup Zore.

Na kraju mise još jednom je kardinal Puljić izrekao zahvalu mjesnoj Crkvi i franjevačkom samostanu koji je otvorio vrata Hrvatima katolicima, a potom je zajedno s nuncijem Januszom i nadbiskupom Zoreom udijelio blagoslov. Euharistijsko slavlje animirao je orkestar Tamburaškog društva Gaj iz Zagreba i Vokalni ansambl Marije Pomoćnice iz Zagreba koji su nakon mise održali koncert.

Ika / KT