Vjernici iz Brčkog hodočastili u Kotor


Od 7. do 9. lipnja vjernici župe Presvetog Srca Isusova - Brčko hodočastili su u zaljev hrvatskih svetaca, Boku Kotorsku.

Prvo odredište hodočasnika iz Vrhbosanske nadbiskupije bio je mali gradić Perast, osobito zanimljiv zbog umjetnog otoka kojega su mještani napravili u sred zaljeva kako bi na njemu sagradili zavjetnu crkvu Gospi. O svim zanimljivostima i legendama vezanim za otočić čuli su od vodiča đakona Željka Paskovića.

Drugoga dana posjetili su svetište Gospe od Škrpjela gdje su se preporučili Gospi u molitve. Osim ove zanimljive crkve i muzeja na otočiću Gospe od Škrpjela obišli su i župnu crkvu Sv. Nikole u Perastu te crkvu Gospe od Ružarije.

Nakon Perasta krenuli su brodicama prema Kotoru posjetivši Bogorodičin hram u mjestu Prčanj, zatim su slavili sv. misu u svetištu blaženog Gracija na Muo.

U Kotoru su obišli crkvu Sv. Marije u kojoj se nalazi neraspadnuto tijelo Bl. Ozane Kotorke. Nakon molitve obilazak su nastavili u katedrali Sv. Tripuna. U sklopu ove stolnice je i prebogata riznica u kojoj se nalazi, između ostalih, i relikvija Sv. Tripuna. Potom su se zaputili prema crkvi Sv. Klare u kojoj se nalazi barokni oltar koji je zanimljiv po prikazu anđela.

Središnji događaj posjeta Boki Kotorskoj bio je koncert kojega je upriličio Zbor Presvetoga Srca Isusova - Brčko, pod ravnanjem Stjepana Markića. Tijekom koncerta izvedeni su napjevi koji su karakteristični brčanski kraj, kao što su: Zdravo Tijelo, Rascviljena Majka staše, Ponizno se teb' klanjamo i dr...

Ovaj glazbeni događaj organiziran je uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, gradonačelnika Brčko distrikta i Kotorske biskupije kroz projekt Prezentacija pjevačke i glazbene duhovne tradicije Hrvata brčanskog kraja.

 

Tijekom programa predstavljen je i brčanski svećenik i pjesnik Izidor Poljak koji je pisao duhovne i domoljubne pjesme u stilu Silvija Strahimira Kranjčevića.

Nakon programa uslijedio je susret s biskupom mons. Ilijom Janjićem.

Trećega dana u Herceg Novom primio ih je don Siniša Jozić, a zbor je svojim pjevanjem svečano uzveličao sv. misu u crkvi Sv. Jeronima.

Nakon mise domaćin je nazočne upoznao o poznatom svecu iz Herceg Novog – Sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću. Nakon završenog izlaganja susret je završen iskazivanjem poštovanja prema relikvijama Svetog Leopolda i molitvom.

KT