Austrija

Vlč. Željko Odobašić imenovan vikarom biskupije Željezno


U petak 15. studenog, biskupija Željezno imenovala je vlč. Željka Odobašića biskupskim vikarom, generalnim vikarom za Gradišćanske Hrvate i ravnateljem hrvatske sekcije i pastoralnog ureda za hrvatske župe u Gradišću.

Vlč. Željko Odobašić, novi biskupski vikar biskupije Željezno, generalni vikar za Gradišćanske Hrvate i ravnatelj hrvatske sekcije i pastoralnog ureda za hrvatske župe u Gradišću, službeno će funkciju početi obnašati 1. siječnja 2019.

Sljedeće godine, 2019. slavit će se 40. obljetnica postojanja hrvatske sekcije i pastoralnog ureda, stoga je željezanski biskup Egidije Živković odlučio provesti reformu i obnovu pastoralnog ureda i službenih novina Glasnik. Po novoj dužnosti, urednik ovog glasila je vlč. Odobašić koji je kazao kako im je cilj preurediti Glasnik, ali i formirati digitalnu inačicu koja će pružiti i dvojezične sadržaje – na hrvatskom i njemačkom jeziku.

Osim toga, naumili su i do 60. obljetnice biskupije Željezno, 1. lipnja 2020., digitalno objaviti i molitvenik Kruh nebeski na čijoj se obnovi radi već 20-ak godina.

Vlč. Željko rođen je 3. svibnja 1959. u župi Novo Selo kod Bosanskog Broda. Osnovnu školu završio je u zavičaju, srednju vjersku u Zagrebu na Šalati, studij teologije na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji 1985. U vrijeme studija aktivno se bavio športom, a kolege su ga izabrali za urednika svoga časopisa Mladi teolog.

Za vrhbosanskog svećenika zaređen je 29. lipnja 1985. te je nakon trogodišnjeg djelovanja u vlastitoj nadbiskupiji uz dopuštenje nadbiskupa, od 8. kolovoza 1988. postavljen za župnika Gradišćanskih Hrvata u austrijskoj biskupiji Željezno ili Eisenstadt.

Magistrirao je i 2012. ma filozofsko-teološkoj visokoj školi Benedikt XVI. u Heiligenkreuzu koja djeluje u sastavu Teološkog fakulteta u Grazu. Za temu magistarskog rada odabrao je „Šport – nova religija u Europi. Etički vidovi športa“,  pod vodstvom profesora na Teološkom fakultetu u Grazu dr. Leopolda Neufelda.

KT