Francuska

Vojni sud za potpis na pismu koje predviđa "građanski rat"


Osamnaest francuskih vojnika, koji su identificirani kao potpisnici pisma u kojem se predsjednik Emmanuel Macron upozorava na prijeteći „građanski rat“, naći će se pred vojnim sudom.

Foto: Ilustracija, thesun.co.uk

Foto: Ilustracija, thesun.co.uk

Svaki od identificiranih vojnika i časnika pojavit će se pred višim vojnim vijećem, rekao je šef stožera Oružanih snaga general Francois Lecointre, a prenio je tribun.hr. Svi bi trebali biti podvrgnuti "disciplinskim sankcijama".

"Vjerujem da što su odgovornosti veće, to je obveza neutralnosti jača", ustvrdio je general te dodao da bi oni među poluumirovljenim generalima koji su potpisali kontroverzno pismo mogli biti prisiljeni napustiti vojnu službu i otići u punu mirovinu.

Takav snažan odgovor izazvalo je otvoreno pismo u kojem se proglašava da zemlja srlja prema "građanskom ratu", koje je potpisalo nekoliko bivših visokih vojnih osoba, kao i "100 visokih časnika i više od 1 000 vojnika". Apel objavljen u konzervativnom novinskom magazinu Valeurs Actuelles pozvao je Macrona da spasi naciju od islamizma i "prigradskih horda" imigranata.

Jedan od onih koji su potpisali pismo bio je bivši zapovjednik francuske Legije stranaca general Christian Piquemal. On je prije toga izazvao kontroverze sudjelovanjem u prosvjedu protiv imigranata u francuskom lučkom gradu Calaisu koji je nekoć bio domaćin zloglasnog migrantskog kampa Jungle – izvora žestokih napetosti s lokalnim stanovništvom.

Francuska vlada predstavila je novi zakon o borbi protiv terorizma koji će dodijeliti veća nadzorna ovlaštenja za provođenje zakona. Vlada je tvrdila da će sigurnosne službe učiniti učinkovitijima u borbi protiv "prijetnje koju je teže uočiti" bez žrtvovanja temeljnih ljudskih prava.

Ž.I., KT