Vatikan

Započeo travanjski sastanak skupine C9


Travanjski sastanak Vijeća kardinala, u nazočnosti pape Franje, započeo je u ponedjeljak, 15. travnja.

Posljednji se sastanak održavao od 5. do 7. veljače, a u njemu su sudjelovale tri žene koje su dale svoj prinos o ulozi žene u Crkvi. Bila je to sestra Linda Pocher, redovnica Družbe sestara Kćeri Marije Pomoćnice i profesorica kristologije i mariologije na Papinskom fakultetu odgojnih znanosti Auxilium u Rimu, Giuliva Di Berardino, posvećena djevica iz Ordo Virginum Veronske biskupije, učiteljica i voditeljica tečajeva duhovnosti i duhovnih vježbi, Jo Bailey Wells, biskup Engleske Crkve i generalna dotajnica Anglikanske zajednice. U središtu sastanaka kardinala s Papom i tajnikom Vijeća u veljači bili su također sinodski put koji je u tijeku u Crkvi te evangelizacija s izvještajima kardinala Luisa Antonia Taglea i nadbiskupa Rina Fisichelle, proprefekta Dikasterija za evangelizaciju.

"Novi" C9

Vijeće kardinala, nakon što ga je papa Franjo obnovio 7. ožujka 2023., čine kardinali Pietro Parolin, državni tajnik, Fernando Vérgez Alzaga, predsjednik Papinskoga povjerenstva za Državu Grad Vatikan i Uprave Države Grada Vatikana, Fridolin Ambongo Besungu, nadbiskup Kinshase; Oswald Gracias, nadbiskup Bombaya; Seán Patrick O'Malley, nadbiskup Bostona, Juan José Omella Omella, nadbiskup Barcelone, Gérald Lacroix, nadbiskup Quebeca, Jean-Claude Hollerich, nadbiskup Luksemburga, Sérgio da Rocha, nadbiskup San Salvadora de Bahia. Tajnik je mons. Marco Mellino, naslovni biskup Cresime. Prvi susret novog sastava skupine C9 održan je 24. travnja.

Ustanovljenje Vijeća kardinala

Vijeće je ustanovio papa Franjo kirografom od 28. rujna 2013. sa zadaćom da mu pomaže u upravljanju općom Crkvom i da proučava projekt revizije Rimske kurije, koji se provodi u skladu s novom apostolskom konstitucijom Praedicate Evangelium, objavljenom 19. ožujka 2022. Prvi sastanak skupine C9 održan je 1. listopada 2013., priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice, kako prenosi Vatican News.

J.Vr.,KT